Lemniscaat

Kinder- en jeugdboeken

Anke de Vries

Sinds Anke de Vries in 1972 debuteerde met De vleugels van Wouter Pannekoek heeft ze een groot aantal boeken geschreven voor verschillende leeftijdsgroepen. Voor uitgeverij Zwijsen maakte ze boeken voor kinderen die net kunnen lezen, en lesboekjes. Bij uitgeverij Lemniscaat verschenen haar boeken voor kinderen met meer leeservaring, haar prentenboeken en haar jeugdromans.

In haar eerste boek had Anke de Vries nog ‘vleugels' nodig om haar hoofdpersoon van alles te laten meemaken. In de boeken die daarna volgden, speelt de fantasie een minder grote rol; het zijn realistische verhalen die echt gebeurd zouden kunnen zijn. Haar prentenboeken voor kleuters hebben weer wél een fantastisch karakter.

De boeken van Anke de Vries zijn te verdelen in twee groepen: de boeken die in Nederland, en de boeken die in Frankrijk spelen. In de boeken die zich in Nederland afspelen, staan vaak actuele problemen centraal: aantasting van het milieu, discriminatie, vooroordelen of kindermishandeling.

De ‘Franse' boeken hebben vaak de opbouw van een detective. Daardoor zijn ze spannend en blijf je als lezer steeds nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal. Robert uit Belledonne kamer 16, Mark uit Weg uit het verleden, Marcella uit Medeplichtig en Patrick uit De rode handschoen komen alle vier iets op het spoor en gaan op onderzoek uit. Vaak speelt de Tweede Wereldoorlog daarbij een belangrijke rol. Alleen Opstand! vormt een uitzondering; dit verhaal geeft een sociaal tijdsbeeld van een streek in Frankrijk aan het begin van de twintigste eeuw.

Anke de Vries houdt zich bezig met het maken van collages. Bekijk hier haar werk.

boeken door Anke de Vries:

Belledonne kamer 16
Belledonne kamer 16
Blauwe plekken
Blauwe plekken
De rode handschoen
De rode handschoen
De vleugels van Wouter Pannekoek
De vleugels van Wouter Pannekoek…
Het geheim van Mories Besjoer
Het geheim van Mories Besjoer
Het grote boek van Florien
Het grote boek van Florien
Kladwerk
Kladwerk
Medeplichtig
Medeplichtig
Raf
Raf
Wedden dat ik durf!
Wedden dat ik durf!
Weg uit het verleden
Weg uit het verleden