Lemniscaat

Kinder- en jeugdboeken

Gijs Wanders

Gijs Wanders werd op 13 april 1950 te Winschoten (Groningen) geboren. Na zijn middelbare school ging hij werken bij de Winschoter Courant. Hierover zegt hij zelf: 'Ik was te onrustig om door te leren. Ik wilde of wereldreiziger of journalist worden en daar kon ik - voor mijn gevoel - niet snel genoeg mee beginnen'.

Na drie jaar gemeenteraden, branden, rechtszaken en diamanten huwelijken had hij genoeg geld gespaard en ging op wereldreis. Samen met zijn vrouw Hilda trok hij ruim een jaar door Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Van de oneindige vlaktes van Canada tot het zuidelijkste dorp ter wereld op Vuurland. In 1976 bracht een vrachtschip hen terug naar Nederland. Tijdens deze reis schreef hij lange stukken voor de Winschoter Courant en korte verhaaltjes voor Avenue.

Weer terug in Nederland ging hij werken op de buitenland-redactie van het Nieuwsblad van het Noorden. Na enige tijd beving hem echter weer de reiskoorts. Hij werd freelancer voor de gemeenschappelijke Pers Dienst, het weekblad De Tijd en het maandblad Avenue en reisde hiervoor door Latijns-Amerika, Australië, Azië en Afrika.Omdat hij vaak in oorlogsgebieden terecht kwam, werd hij gevraagd om als verslaggever voor de radio te werken. Documentaires en reportages uit oorlogsgebieden als Oeganda, El Salvador en Nicaragua waren het resultaat. Via de werkzaamheden bij de NOS-radio kwam hij terecht bij de televisie. Hij werd redacteur bij het journaal en presentator van het programma Panoramiek. Sinds 1989 is hij als presentator bij het NOS-journaal werkzaam. Gijs Wanders is getrouwd en heeft twee dochters.

De jeugdboeken van Gijs Wanders zijn gebaseerd op gebeurtenissen die hij als journalist zelf heeft meegemaakt. De basis voor Vogelvrije vrienden was een beschieting van een klooster in Guatemala. Spoorloos verdwenen speelt zich af in Oeganda waar Gijs Wanders zelf ook aanwezig was na de val van Idi Amin. Ook aan Stille getuigen en Gedwongen verzet liggen eigen ervaringen in Midden-Amerika ten grondslag. Vogelvrije vrienden is vertaald in het Duits.

boeken door Gijs Wanders:

Rafels van Rio
Rafels van Rio