Lemniscaat

Kinder- en jeugdboeken

isbn:9789047708261
prijs:€ 24,95
uitvoering:gebonden, 260 pag.

auteur: Annet Huizing

illustraties: Margot Westermann

De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe)

De Zilveren Griffel-winnares schrijft hét boek over recht - voor alle leeftijden 

Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die 'fuck de koning!' riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.

Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter?

De verhalen zijn geïllustreerd met cartooneske tekeningen en infographics. Vier uitklappagina's geven extra informatie over de gang van zaken in het recht, hoe het eraan toegaat in de rechtszaal en hoe een wet wordt gemaakt. 

Dit boek laat zien dat het recht overal is, en van iedereen.

voor het onderwijs:

Werk je in het onderwijs en wil je actief met De zweetvoetenman aan de slag in de klas? Wij hebben speciaal professionele lessuggesties laten ontwikkelen voor de laatste klassen van het basisonderwijs of eerste klassen van het middelbaar onderwijs. De lessuggesties mogen vrij gebruikt worden en kun je hier downloaden.

Bekroningen en Nominaties:

Bekroningen:

 • De zweetvoetenman is bekroond met een Zilveren Griffel 2018! Klik hier voor meer informatie of lees hier het complete juryrapport.
 • De zweetvoetenman is bekroond tot een van De Best Verzorgde Boeken 2017! Klik hier voor meer informatie over de prijs, de jury en de andere winnaars van De Best Verzorgde Boeken 2017

Nominaties:

 • De Woutertje Pieterse Prijs 2018
 • De Gouden Lijst 2018

 

De pers over De zweetvoetenman:

 • - 'UITZONDERLIJK GEWELDIG' - Edward van de Vendel op www.edwardvandevendelleestips.blogspot.com
 • - 'Een zeer smeuïg standaardwerk voor jongeren over de rechtspraak - ook handig voor volwassenen.' (Trouw, 02-09-2017)
 • - 'Fantastische kennismaking met recht, en weergaloos geïllustreerd.' (Trouw, 02-09-2017)
 • - 'De zweetvoetenman is een tussentijds hoogtepunt in het genre en dat heeft alles met de lichtvoetige toon van Huizing te maken. Ze neemt je mee, zonder belerend of lollig te doen en houdt je bij de les, want het is uiteindelijk wel de bedoeling dat op al die vragen over recht een antwoord komt.' (Cijfer:9.5 op jaapleest.nl, 18-09-2017)
 • - 'Schrijfster Annet Huizing en illustrator Margot Westermann presenteren taaie kost als smakelijke hapjes, die je ongemerkt vertrouwd maken met ons rechtssysteem.' (Rechtspraak Magazine, 28-09-2017)
 • - 'Rechtszaken saai? Hier niet. De schrijvers bespreken spannende en grappige rechtszaken en passen hun kennis in elk detail van het boek toe.' (**** in de Volkskrant, 30-09-2017)
 • - 'Lichtvoetig en met kennis van zaken ontgint Huizing een vakgebied dat voor kinderen niet eerder beschreven werd.' (Het Parool, 02-10-2017)
 • - '"De zweetvoetenman" is een boek zoals dat er nog niet was, niet zó goed, zó leuk, zó sprankelend en slim, een van de betere kinderboeken van de afgelopen jaren.' (***** in NRC, 20-10-2017)
 • - ‘De schitterende illustraties maken het tot een prachtig boek om in te bladeren en te lezen’ (in Reformatorisch Dagblad, 09-04-2018)
 • - 'Hoe meer je leest, hoe liever je verder gaat’ (leesbevorderingindeklas.nl)


andere boeken van Annet Huizing:

Hoe ik per ongeluk een boek schreef
Hoe ik per ongeluk een boek schr…