Lemniscaat

Prentenboeken

Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 1952) is al bijna veertig jaar schrijver en schreef meer dan veertig boeken, waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Zo maakte Het zakmes furore als televisieserie en als bioscoopfilm, samen goed voor maar liefst veertien prijzen, waaronder een Emmy Award. Bekend zijn ook zijn boeken over Robin. Vier met een Griffel bekroonde Robin-boeken werden gebundeld in De grote Robin, en ook het laatste deel, O rode papaver, boem pats knal! werd met een Zilveren Griffel bekroond. Dit jaar ontving hij een Zilveren Griffel voor Hotel De Grote L.

Op 27 september 2012 werd het gehele oeuvre van Sjoerd Kuyper bekroond met de Theo Thijssen-prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, die sinds 1988 wordt uitgereikt door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. In 2014 werd Sjoerd Kuyper geridderd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sjoerd Kuyper schrijft jeugdboeken, prentenboeken en gedichten. De jury van de Theo Thijssen-prijs prijst dan ook de wijze waarop Sjoerd Kuyper als schrijver in alle genres de juiste woorden vindt. ‘De auteur kan moeilijke en grootse dingen vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje.' aldus de jury.

www.sjoerdkuyper.nl

© foto: Ineke Oostveen

Longread: Interview met Sjoerd Kuyper

In 2015 won Sjoerd Kuyper maar liefst drie prijzen en één nominatie. Journaliste Marjon Kok zocht hem thuis op en interviewde hem naar aanleiding van de prijs voor De duik.

Download en lees de longread in PDF.

Gratis Sjoerd Kuyper-magazine

Sjoerd Kuyper-folderIn de speciale Sjoerd Kuyper-folder is van alles te lezen over de boeken van Sjoerd Kuyper die nu in de winkel liggen, en natuurlijk van alles over de schrijver zelf. Vraag ernaar bij de boekhandel of lees de folder online.

boeken door Sjoerd Kuyper:

De duik
De duik
De grote Robin
De grote Robin
De rode zwaan
De rode zwaan
Een muts voor de maan
Een muts voor de maan
Het zakmes
Het zakmes
Hotel De Grote L
Hotel De Grote L
Lang leve Robin!
Lang leve Robin!
Mijn opa de bankrover
Mijn opa de bankrover
O rode papaver, boem pats knal!
O rode papaver, boem pats knal!
Robin en God
Robin en God