Lemniscaat

Filosofie

Beeld- en geluidsfragmenten bij Ger Groot, De geest uit de fles

Monoloog van Karl Moor aan het slot van Die Räuber (1781) van Friedrich Schiller.

Verfilming van Die Räuber. Een soortgelijk lot ondergaat Michael Kohlhaas uit de gelijknamige novelle van Heinrich von Kleist, gepubliceerd in 1808. Ook Kohlhaas is een man die zich niet kan neerleggen bij het onrecht dat hem is aangedaan. Hij gaat op zoek naar genoegdoening en verbeurt daarbij zijn gezin, zijn bezittingen en uiteindelijk ook zijn leven. Het verhaal is in 2013 verfilmd door Arnaud des Pallières.

Misschien wel de leukste uitvoeringen van Ode an die Freude van Friedrich von Schiller en Ludwig van Beethoven zijn de flashmob-versies die werden opgenomen in Neurenberg en het Catalaanse Sabadell.

De ideale leerling is creatief.

De Amsterdamse School.Het Schip’, een van de meest spectaculaire voorbeelden van sociale woningbouw door de Amsterdamse School. Door uitdagende vormen en ongewoon materiaalgebruik moesten de bewoners worden geprikkeld tot de bijzondere esthetische stemming die hen tot betere mensen zou maken.

Giacomo Puccini, La Bohème. Zolderverdiepingen en mansardes zijn de plekken bij uitstek voor het ‘Boheemse’ leven bij Murger en Puccini.

In An American in Paris uit 1951 heeft het kunstenaarschap nog alle kenmerken van dat van 1850, beschreven door Henri Murger: mansardes, chronisch geldgebrek, miskend talent – met de triomf als horizon.