Lemniscaat

Filosofie

Beeld- en geluidsfragmenten bij Ger Groot, De geest uit de fles

Sartre vernoemde zijn tijdschrift Les Temps Modernes naar de film Modern Times (1936) van Charlie Chaplin die hij kort na de oorlog zag. Daarin kwam op een humoristische wijze de situatie van de moderne mens scherp tot uiting, vond hij.

Ladri di biciclette. Aan het hartverscheurende einde van de film Ladri di biciclette (Fietsendieven) van Vittorio de Sica uit 1948 wordt de tot dan toe goudeerlijke arbeider Antonio Ricci betrapt bij het stelen van een fiets, die hij nodig heeft om zijn werk te kunnen doen en zijn gezin te voeden. Van het ene moment op het andere wordt hij een dief: in de ogen van de omstanders, maar vooral in de ogen van zijn zoontje, hoezeer dat ook met hem mee lijdt. Ook al houdt het zoontje zich groot, zijn vader is van een voetstuk gevallen en deze weet dat. De schaamte brandt in zijn ziel.

[FRAGMENT ONTBREEKT TIJDELIJK]

Scène uit de oer-opvoering van Huis Clos in 1944, waarin de mannelijke rol van Garcin aanvankelijk gespeeld zou worden door Albert Camus. Tien jaar later werd het stuk verfilmd door Jacqueline Audry. Alles komt samen in de slotscène, met aan het eind de slagzin die het stuk beroemd heeft gemaakt.

[KLINK LINK AAN VOOR FRAGMENT]

The devil in Miss Jones (18+)

In Ascenseur pour l’échafaud pleegt een man een roofmoord op zijn baas, luttele minuten voordat het bedrijf voor de vakantie enkele weken zal sluiten. Maar hij is net te laat. Terwijl hij in de lift zit naar de begane grond, wordt de elektriciteit door de conciërge afgesloten. Hij kan niet weg. Zijn vriendin (gespeeld door Jeanne Moreau) wacht op hem op een afgesproken plaats, maar hij komt niet opdagen.

Les mains sales is in 1951 verfilmd.

In 2009 verfilmt de Kosovaarse cineast Dren Zherka het korte verhaal Le mur van Sartre.

Sartres keuze voor de Algerijnse bevrijdingsbeweging brengt hem in de jaren vijftig in conflict met Albert Camus, die zelf uit Algerije afkomstig is en vreest voor het lot van zijn moeder die daar nog woont. Maar ook Sartre is niet buiten gevaar. In 1962 wordt er een bomaanslag gepleegd op zijn huis vlak bij Saint-Germain-des-Prés.

Sartre vent La cause du peuple uit, vlak voor zijn arrestatie in 1970.

[FRAGMENT KLIK LINK AAN]

In een interviewfragment uit de late jaren zestig spreekt Sartre over zijn schrijverschap in nauwe relatie tot zijn politieke engagement.

De reputatie van Jean-Paul Sartre valt aan het eind van de jaren zestig ten prooi aan de sublieme spotzucht van Monty Python’s Flying Circus: Mrs. Premise and Mrs. Conclusion visit Jean-Paul Sartre. En ook hier draait het weer om de onbeantwoordbare vraag hoe een mens vrij kan zijn.