Lemniscaat

Filosofie

Beeld- en geluidsfragmenten bij Ger Groot, De geest uit de fles

Tijdens het afspelen van de fragmenten kunt u ze in een groter frame zien door te klikken op het youtube logo rechtsonder.

Into the Wild. Een hedendaagse weerspiegeling van het verzet van Rousseau tegen de civilisatie vinden we in de film Into the Wild uit 2007 van Sean Penn. Hij vertelt het (waargebeurde) verhaal van Chris McCandless, die na een briljante studie afziet van een maat- schappelijke carrière om in de wildernis, ver van het wereldse materialisme, zijn eigen kern terug te vinden.‘If you want something in life, reach out and grab it’,werd een veelgeciteerde zin uit die film, waarin velen zich herkenden (in contactadvertenties werd er vooral door mannen veel naar verwezen) zonder zelf zo’n drastische stap te durven zetten. Niet geheel ten onrechte. Het liep met Chris McCandless niet goed af.

Le devin du village (1) De oorspronkelijke titelpagina van Rousseau’s Le devin du village uit 1752. In het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag wordt een handgeschreven exemplaar bewaard van de partituur van Le devin du village.

Le devin du village (2){vanaf 15:08}

Colin:De Liefde en uw lessen hebben me tot inzicht gebracht; Ik heb Colette liever dan overbodige luxe:Ik wist haar te behagen in dorpse kleren; Wat zou ik nog meer verkrijgen met kleren van goud? Waarzegger:Colin, het is te laat. Colette is je vergeten. Colin:Zij is me vergeten! Oh nee! Colette is niet meer dezelfde! Waarzegger: Zij is een vrouw, jong en leuk om te zien; Waarom zou zij zich niet willen wreken?

Colin: Ik zie mijn betoverende Geliefde terug. Vaarwel kastelen, grootsheid, rijkdom! Jullie schittering bekoort me niet meer. […] Al die belangrijke heren Zouden maar wát graag haar trouw hebben! In weerwil van al hun macht Zijn zij minder gelukkig dan ik.

Il pleut, il pleut, bergère. Marie-Antoinette gekleed als boerin.

Next Stop Greenwich Village. De film Next Stop Greenwich Village van Paul Mazursky uit 1976 (met een piepjonge Christopher Walken) geeft een prachtig beeld van de Amerikaanse naoorlogse generatie die in de jaren vijftig een nieuw levensgevoel tracht te volgen en zich daarbij duidelijk afzet tegen de generatie van haar ouders.

Woodstock, 1969.

Scott McKenzie: If You’re Going to San Francisco.

Melanie: Beautiful People.

David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young: Country Girl.