Lemniscaat

Filosofie

Beeld- en geluidsfragmenten bij Ger Groot, De geest uit de fles

Fluitconcert in Sanssouci, geschilderd door Adolph Menzel. In een omgeving die in alle opzichten Frans oogt, speelt de muzikaal onderlegde Frederik de Grote zelf op de fluit. Mogelijk betreft het een van zijn eigen fluitconcerten, uiteraard geschreven in Franse stijl.

Animatie uit 2013 bij Franz Schubert, Der Erlkönig (1815).

Het ‘Jagerskoor’ uit Der Freischütz van Carl Maria von Weber.

Nick Bottom met ezelskop (1848-1851), schilderij van Edwin Landseer

Mozarts Musikalischer Spass, een ‘muzikale grap’ waarin opzettelijk valse noten zijn verwerkt. {het gaat ‘mis’ vanaf 6:20}

Met enige historische vrijheden maakte Jean-Daniel Verhaeghe een tv-film over dit dispuut: La controverse de Valladolid (1992).

Matthias Goerne zingt liederen uit Des Knaben Wunderhorn op muziek van Gustav Mahler.

Marcel Bas: ‘un committee is biased in its measures against Black Pete / Zwarte Piet.’

Roger Moore als Ivanhoe. {4:40 e.v.} In de jaren vijftig en zestig vormde de roman van Walter Scott de basis voor een immens populaire tv-serie, met een piepjonge Roger Moore in de rol van Ivanhoe. De episoden hadden vaak weinig meer met het origineel te maken. Maar ook hierin klinkt soms de animositeit tegen de corrupte en liederlijke Normandische edelen door. In deze aflevering is dat Maurice de Bracy: ‘greedy, grasping, a notorious miser. Sir Rupert “the Ragged” the people call him’, zegt Ivanhoe.