Lemniscaat

Filosofie

Beeld- en geluidsfragmenten bij Ger Groot, De geest uit de fles

Neuschwanstein. Een tamelijk bizar voorbeeld van de behoefte om uitdrukking te geven aan het eigen sentiment, is het slot Neuschwanstein dat tussen 1869 en 1886 werd gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren. Het grijpt terug op een gedroomd en sprookjesachtig idee van wat het Duitse verleden geweest zou zijn, mede geïnspireerd door het nationalistische (muziek)programma van Richard Wagner.

Luther. In de film Luther (2003) van Eric Till geeft de toekomstige hervormer een college in Wittenberg. Hij steekt zijn kritiek op de katholieke kerk en de ‘handel’ in aflaten niet onder stoelen of banken. De ware vroomheid ligt niet in dit soort uitwendige zaken, maar in de directe gerichtheid van de ziel op God.

Bernard Zweers, Aan Mijn Vaderland. De Derde Symfonie van Bernard Zweers, Aan Mijn Vaderland, telt vier delen waarvan het eerste heet: ‘In Neerlands Wouden’, een nogal opmerkelijke titel aangezien de Nederlandse natuur ook toen al nauwelijks meer was dan ‘een stukje bos ter grootte van een krant’, zoals J.C. Bloem ironisch dichtte. Veelzeggend is deze titel wel in een kennelijke nostalgie naar een lang vervlogen ‘oertoestand’. De andere delen heten ‘Op het land’, ‘Aan het strand en op zee’ en ‘Ter hoofdstad’.

Piet Hein Rhapsodie van Peter van Anrooy.

Zesde Symfonie van Cornelis Dopper: Amsterdam.

De Zevende Symfonie van Dopper: Zuiderzee.

Giacomo Puccini, Madama Butterfly (1904) {vanaf 15:25}

Hands Off My Culture! Heftig woedt sinds een paar decennia de strijd om de ‘culturele usurpatie’.

Andere Tijden, 23 november 2004. Protesten tegen Salman Rushdie en verbranding van zijn boek De duivelsverzen door verontwaardigde moslims.