Lemniscaat

Filosofie

isbn:9789047707592
prijs:€ 29,95
uitvoering:gebonden, 300 pag.

auteur: Tim De Mey

Het nadeel van de zekerheid

Uitgedaagd door het scepticisme

Met bijdragen van o.a. Tim De Mey, Maureen Sie, Herman de Regt en Han van Ruler.

Het nadeel van de zekerheid is niet Het voordeel van de twijfel, maar ze passen wel bij elkaar als een dekseltje op een doosje. Het nadeel van de zekerheid is een toegankelijke bundel waarin de echte skeptikoi - in de betekenis van ‘zij die blijven overwegen en onderzoeken' - grondiger ingaan op de grote vragen die eerder in Het voordeel van de twijfel werden aangestipt en verkend.

Aan bod komen niet alleen het werkelijkheidsprobleem (bevinden we ons in The Matrix?), maar ook het kennisprobleem (weten we überhaupt iets?) en het probleem van other minds (hoe weten we of andere wezens bewustzijn hebben en kunnen we ook echt met hen communiceren?). Daarnaast zijn er bijdragen over de geschiedenis van het scepticisme, scepsis over het christendom en sceptische filosofen als Descartes, Locke en Sextus Empiricus.

Het nadeel van de zekerheid is onmisbaar voor iedereen die niet intellectueel hooghartig achterover wil leunen, zich verschansend achter een muur van vermeende zekerheden. In dit boek durven de auteurs - stuk voor stuk specialist op hun vakgebied - op een sportieve en creatieve manier de uitdagingen van het scepticisme aan te gaan. Met bijdragen van toonaangevende filosofen als Tim De Mey, Maureen Sie, Herman de Regt en Han van Ruler.

‘Kritisch zijn is in de eerste plaats zelfkritisch zijn. Het is durven twijfelen aan de eigen overtuigingen over hoe de wereld in elkaar zit, over wat we moeten doen en laten, en hoe we met elkaar en de wereld moeten omgaan. Niet zomaar genoegen nemen met de oppervlakkige, psychologische bevrediging die schijnbaar opgeheven twijfel bij gelegenheid lijkt te bieden, maar onvermoeibaar door blijven twijfelen totdat de onderliggende filosofische vragen beantwoord zijn.'
- Tim De Mey 

‘Is een banaan in het donker ook geel?'

andere boeken van Tim De Mey:

Het voordeel van de twijfel
Het voordeel van de twijfel