Lemniscaat

Mens & Maatschappij

isbn:9789047704621
prijs:€ 24,95
uitvoering:paperback, 276 pag.

auteurs:
Jowi Schmitz en Friso Spoelstra

Nooit nooit nooit meer aan de wal

Bootbewoners van Amsterdam

Bizar maar waar: het was er nog niet, een boek over de bootbewoners van Amsterdam. Een boek waarin je naar binnen kunt kijken in die huishoudens die in de grachten dobberen. Twintig portretten in tekst en beeld. Van de eerste ‘wateryuppen’ tot de oude schippersfamilie die op een dag aanmeerde en nooit meer vertrok. Van het gezin dat jarenlang rondzwierf tot het eindelijk een ligplaats kreeg, tot de man die als student een huis bouwde op een rotte bak en er nu nog steeds woont, zonder douche en wc.

Jowi Schmitz woont zelf op een schip en is gefascineerd door de verscheidenheid van al die bootmensen. Samen met fotograaf Friso Spoelstra trok ze langs zeker honderd boten om de bewoners te leren kennen. Friso spendeerde soms dagen aan boord van een schip. Jowi kreeg rondleidingen en een overvloed aan verhalen, meer dan ze op kon schrijven. Dit boek is voor iedereen met een hart voor water. En ook voor iedereen die zich afvraagt wat die mensen toch in die nattigheid te zoeken hebben.

‘Een steiger verderop zien we een schip dat wil vertrekken. Een ander schip moet ruimte maken. Eerst zit iedereen nog druk te praten en dan valt de een na de ander stil. Ten slotte zitten we met z’n allen een half uur naar die twee dansende schepen te kijken. Die schepen en verder niets. Nou, dat vind ik mooi.’ – Els Erwteman

andere boeken van Jowi Schmitz:

Boat people of Amsterdam
Boat people of Amsterdam
Ik heet Olivia
			(en daar kan ik ook niks aan doen)
Ik heet Olivia
Ik heet Olivia
			(en daar kan ik ook niks aan doen (e-book))
Ik heet Olivia