navigatiewebsite Paul Biegel bibliografie Paul Biegel home interviews biografie bekroningen nieuws | actueel veel gestelde vragen boeken fotoalbum contact | info
punt terug naar overzicht boeken punt punt punt
to english version
punt          
  De soldatenmaker

Paul Biegel
De soldatenmaker

Illustraties: Fiel van der Veen

 

Twee broers, een oudere en een jongere, spelen met soldaatjes die ze zelf maken van oud lood. Ze smelten het in een lepel op het gasfornuis en gieten het in een mal.
Soldaatje na soldaatje komt daar dan uit, tot er een heel leger is gevormd, dat de broers elke avond keurig in het gelid opstellen onder het bed op hun kamer.
Maar op een ochtend ontdekt de jongste van de twee iets vreemds: de opstelling van de soldaatjes is een beetje veranderd zonder dat hij of zijn broer ermee hebben gespeeld.
Of is het verbeelding? Hij probeert wakker te blijven de volgende nacht en dan ziet hij hoe de soldaatjes uitrijden…maar hij is natuurlijk niet wakker gebleven, het was maar een droom!
Wat hij gezien meent te hebben, kan niet echt zijn.
Alleen: hoe zijn die kleinigheden dan te verklaren die de jongen op klaarlichte dag aantreft en die aanleiding geven tot boosheid en ruzie met zijn broer?
Als het geen dromen zijn die hem nacht na nacht overkomen en hij wérkelijk verwikkeld is geraakt in die gruwelijke oorlog, wat moet hij dan doen? Voor welke partij moet hij kiezen? Of moet hij zich eraan ontrekken? Maar hoe?

 
punt punt punt    
 

Uitgeverij:
Uitvoering:
Leeftijd:
Prijs:
Thema’s:
M

M
ISBN:
Eerste druk:

Holland
Gebonden, 144 blz.
Vanaf 10 jaar
Euro 12,50
Oorlog
Tinnen soldaatjes
Dromen
978 90 251 0704 8
1994
   
punt          
punt

Uit de pers:
"…maar het is niet de enige reden dat De Soldatenmaker zo’n mooi boek is geworden. Het verhaal moet tenslotte ook nog verteld worden en goed in elkaar zitten. Paul Biegel kan dat als geen ander." [Vrij Nederland]

"Wat doet het er toe: Paul Biegel kan nu eenmaal verschrikkelijk goed schrijven." [Het Parool]

"Omdat Biegels stijl zo geestig, helder en ongeforceerd is en hij erin slaagt om ook bij een onderwerp als dit niet belerend te zijn maar op een onnadrukkelijke manier veel kanten van een zaak te laten zien, is het wel een boek dat, ja, dat eigenlijk ieder kind gelezen zou moeten hebben." [NRC Handelsblad]

     
punt          
punt        
navigatie
biografie interviews biografie boeken bibliografie interviews bekroningen veel gestelde vragen fotoalbum nieuws contact | info