Persbericht, 30 september 2009

 

De Leespluim van de maand november 2009 gaat naar het boek De kleren van Sinterklaas  van Paul Biegel en Sanne te Loo, uitgeverij Lemniscaat. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

 

Juryrapport: Leespluim van de maand november 2009

We zien stoomboten aankomen, manen door de bomen schijnen en we horen de wind er doorheen waaien. Een paar weken lang leeft Nederland in Sinterklaassfeer. Voor jonge kinderen een periode waarin de spanning hoog kan oplopen en er allerlei merkwaardige dingen kunnen gebeuren. Zoals bij Anouk thuis. Toevallig ziet ze dat er een koffer wordt bezorgd die in de logeerkamer verdwijnt. Nieuwsgierig Aagje dat ze is, wil ze wel eens weten wat er in die koffer zit en als ze dat eenmaal weet is er maar één conclusie mogelijk: Sinterklaas komt bij hen logeren. Dat nieuws moet ze natuurlijk onmiddellijk aan de kinderen in haar klas vertellen. Die blijven voorlopig nogal sceptisch: ze willen een bewijs. Ze zullen op 6 december, vlak voordat Sinterklaas weer vertrekt, bij Anouk thuis komen kijken. En zie, die ochtend zit de Goedheiligman rustig aan het ontbijt, eet een eitje en een boterham met bramenjam en alle kinderen van de klas staan in stil ontzag toe te kijken. Anouk had dus toch gelijk en Sinterklaas besluit het verhaal met de wijze uitspraak: “…waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is Sinterklaas zelf ook.” Iets waar Anouk nooit aan getwijfeld heeft. En zoals dat gaat bij jonge kinderen, als iets niet klopt met de verwachtingen dan bedenk je er zelf een plausibele verklaring voor.

Naast het verhaal dat Paul Biegel zo’n dertig jaar geleden schreef, is er nu ook het beeldverhaal van Sanne te Loo en die twee vullen elkaar goed aan. De illustratie op het omslag zet al meteen de toon: een kijkje in het intieme slaapkamerleven van Sinterklaas. De poes die overal in het verhaal opduikt, grappige details als de ring van Sinterklaas op het nachtkastje en het raampje boven de voordeur waar je de maan door naar binnen ziet schijnen. En die heerlijke slotplaat: Sinterklaas die pontificaal zit te ontbijten, vol ontzag gadegeslagen door Anouk en haar klasgenootjes. Maar… waar is Zwarte Piet?

 

Boekgegevens

Titel: De kleren van Sinterklaas

Tekst: Paul Biegel

Illustraties: Sanne te Loo

ISBN 978-90-477-0111-8

Uitgeverij Lemniscaat, € 12,95

Prentenboek / vanaf 3 jaar

 

 

De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam (uitgeverij Biblion), i.s.m. met een breed platform. Het initiatief kreeg een startsubsidie van Stichting Lezen. De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006. De Leespluimjury bestaat uit: Kees Broekhoff (specialist taal en minderheden, Sardes), Agnes van Hoesel (uitgeverij SWP, Pedagogisch tijdschrift KIDDO), Herman Kakebeeke (juryvoorzitter), Lea Kessels (redactielid Leeskraam, Kinderboekenweb), Lia Reedijk (boekhandelaar, Utrechtse Kinderboekwinkel), Anja de Rek (beleidsmedewerker skon kinderopvang), Truusje Vrooland-Löb (publicist en kinderboekenrecensent).

 

Voor meer informatie en beeldmateriaal Leespluim kunt u contact opnemen met:

Lea Kessels, e-mail lea.kessels@hccnet.nl of tel. 0317 612425.