Maria van Donkelaar

Maria van Donkelaar 

Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen zijn verzamelaars. Niet van voetbalplaatjes of antiek servies, maar van verhalen. Ze stelden een aantal bundels samen met verhalen rond verschillende onderwerpen: sprookjes, fabels, griezelverhalen en verhalen uit andere landen.


Die verhalen herschrijven zij, vertalen ze soms en het komt ook voor dat ze alleen de verhaallijn overhouden en een nieuw verhaal maken, soms in een ander tijd of plaats. Of ze zetten de boel op rijm. Elke keer verloopt het anders, maar het resultaat is steeds verrassend.


Maria werd 28 augustus 1947 geboren te Rotterdam en volgde de kunstacademie. Ze woonde een paar jaar in Italië en ging daarna Italiaans studeren aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkt als redacteur en vertaler voor verschillende uitgeverijen en heeft lesmateriaal ontwikkeld, waarover ze workshops voor docenten geeft..


Het hele jaar rond (1998) was haar eerste boek. Ze maakt de boeken samen met Martine van Rooijen. Dat doen ze al jarenlang en ze hebben nooit ruzie.


Over schrijven zegt ze: ´Schrijven is hard werken: schrijven, schrappen, herschrijven, wegleggen, weer opnieuw naar kijken en weer schrappen, schrijven. De mooiste zinnen – waar je zelf zo dol op bent – sneuvelen vroeg of laat gedurende het proces.´


Bron: leesplein.nl

Boeken: