Aan de bal

Lieneke Dijkzeul

ISBN: 9789056376390 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 16,95

Dat is pas echt een voetbalboek!

Rahmane groeit op in een klein dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vrienden. Ze hebben geen echte bal en bij gebrek aan schoenen voetballen ze op hun blote voeten, maar dat maakt het spel er voor Rahmane niet minder om.

Als er op een dag een scout langskomt en Rahmane selecteert om in de stad een opleiding tot professioneel voetballer te volgen, heeft hij het gevoel dat er een droom uitkomt – hij krijgt de mogelijkheid om aan een leven in armoede te ontsnappen en zijn familie een betere toekomst te bieden.

Aan de bal

Jeugd

‘Dít is pas echt een voetbalboek!’
de Volkskrant


‘Lezen, dit boek. Juist de voetbalhaters!’
Tubantia


Aan de bal (steekt) torenhoog boven het doorsneevoetbalboek uit.’
de Volkskrant


‘Dijkzeul is een beeldend vertelster.’
NRC Handelsblad


‘Wie van voetbal houdt, moet beslist Aan de bal van Lieneke Dijkzeul lezen. Wie niet van voetbal houdt ook.’
Leeuwarder Courant


‘Door het knappe open einde blijft Aan de bal (…) volkomen in balans en is het niet zozeer een leerzaam boek geworden, maar een klassieke tragedie.’
de Volkskrant


‘Lieneke Dijkzeul vertelt het verhaal op zo’n kleurrijke manier, dat de pagina’s ongemerkt door je handen glippen.’
Kidsweek


Aan de bal is vertellersvakwerk.’
de Volkskrant


‘Een spannend, prachtig geschreven boek.’
Kidsweek


Aan de bal is echt een boek om in één adem uit te lezen.’
Kinderboekenpraatjes


‘Het ogenschijnlijk simpele verhaal is in werkelijkheid een klassieke
tragedie over ontwikkeling en het bijbehorende verlies. Dijkzeul heeft niet
zo’n bloemrijke stijl als haar concurrenten (Zilveren Griffelwinnaars,
tevens genomineerden voor de Gouden Griffel 2005, red.), maar dat heeft haar
niet in de weg gestaan om een verhaal te schrijven dat een dikke pil lang
weet te intrigeren. Alleen dit boek heeft de grootsheid die we van een
griffelwinnaar mogen verwachten.’
de Volkskrant


‘Een mooi boek over voetbal, vriendschap en dromen.’
KidsWeek


‘Fantastisch voetbalboek’
GOAL!


‘Lieneke Dijkzeul vertelt op zorgvuldige en aangrijpende wijze het verhaal van een jongen uit een Afrikaans dorp en zijn moeizame weg naar een bestaan als profvoetballer.’
Süddeutsche Zeitung


‘Een fascinerend en ontroerend boek, dat aanprijzing verdient.’
alliteratus.com


Vlag en Wimpel 2005


Glazen Globe 2005


Genomineerd voor de Jonge Jury 2006

Een hele eer

Aan de bal kreeg een eervolle vermelding in de lijst ‘Beste boeken van het begin van deze eeuw’ in de categorie Onderbouw middelbare school.


Volkskrant-recensent Pjotr van Lenteren zette de boeken op een rijtje ‘die het eerste decennium van deze eeuw de moeite waard maakten. En die een langer leven verdienen.’

Over de auteur

Lieneke Dijkzeul werd geboren op 7 maart 1950 in Sneek. Ze wilde vroeger schrijfster worden óf paukeniste. Het eerste leek haar het gemakkelijkst: ‘Je schrijft gewoon op wat je voelt, dan wordt het vanzelf een boek.’ Als kind schreef ze al veel. Ze hield een dagboek bij en had een aantal penvriendinnen.

Verhalen maken voor school vond ze een feest: ‘Als we in de klas een opstel moesten maken, vroeg iedereen altijd “hoeveel kantjes moet het zijn?” Maar ik vroeg juist “hoeveel kantjes mág het zijn?”‘

Uiteindelijk heeft Lieneke de pauken maar gelaten voor wat ze waren en heeft ze zich op het schrijven gestort, nadat ze eerst verschillende baantjes had gehad, o.m. als secretaresse, psychologisch assistente en medewerkster op Schiphol.

De boeken van Lieneke Dijkzeul zijn spannend. Als lezer blijf je steeds nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal. Hoewel de boeken over heel verschillende onderwerpen gaan, komt een aantal thema’s steeds terug.

Zo speelt in al haar verhalen vriendschap een belangrijke rol. Soms zijn dat gewone vriendschappen, zoals tussen Daan en zijn vriendinnetje Eva in Hou je taai!. Maar soms gaat het over een bijzondere vriendschap, zoals de band die groeit tussen David en de oude dame Bella in De tweede viool.

Eenzaamheid is een ander thema dat vaak in Lieneke Dijkzeuls verhalen terugkeert. Zo heeft Merel Muys uit Een muis met klauwen weinig vriendjes op school en wordt ze vaak gepest. De reden waarom eenzaamheid steeds weer als thema in haar boeken opduikt, is dat Lieneke Dijkzeul meent dat ieder mens in zijn leven ooit op een bepaalde manier met eenzaamheid te maken krijgt. Dat heeft voor iedereen andere gevolgen.