Bang Mannetje

Mathilde Stein & Mies van Hout

ISBN: 9789056377151 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 14,95

Bang Mannetje gaat op avontuur!

Bang Mannetje is bang voor van alles: voor mensen die voordringen bij de bakker (waar hij niets van durft te zeggen), voor het dragen van zijn bloemetjesbroek (ze zullen hem wel uitlachen) en voor rare geluiden in de nacht (er ligt vast een spook onder zijn bed).


Hij maakt een afspraak met de toverboom die bange mannetjes van hun angsten afhelpt. De boom waarschuwt hem wel voor de woeste wezens die hij op zijn weg zal tegenkomen – maar daarvoor hoeft hij niet bang te zijn, ze zijn namelijk niet gevaarlijk.


Dankzij de waarschuwing trotseert Bang Mannetje draken, reusachtige spinnen en enge heksen. Eenmaal aangekomen bij de toverboom wordt hij meteen gepromoveerd van een Bang Mannetje tot een Best Wel Dapper Mannetje.


Tevreden gaat hij naar huis. Hij trekt zijn bloemetjesbroek aan, gaat naar de bakker en bestelt twee taartjes: één voor zichzelf en één voor het spook onder zijn bed.

Bang Mannetje

Prentenboeken

Recensies

Bang Mannetje

‘Zeker het mooiste prentenboek van dit jaar is Bang Mannetje van debuterend kinderboekenschrijfster Mathilde Stein en illustrator Mies van Hout.’
De Volkskrant

‘Mathilde Stein (tekst) en Mies van Hout (illustraties) fantaseren er vrolijk op los en maken van Bang Mannetje een Best Wel Dapper Mannetje. (…) Goed voor heel wat glimlachen, dit voorleesprentenboek.’
Leeuwarder Courant

‘Prachtig boek met warme illustraties en geestig en helder taalgebruik’
Pompoen

‘Als je het boek Bang Mannetje goed bekijkt, zie je waarom schrijfster Mathilde Stein en illustratrice Mies van Hout er een prijs mee wonnen.’
Zuidlaren de krant

Bang mannetje vliegt de deur uit’
Groningse Kinderboekhandel

‘Een boek dat kleuters een hart onder de riem steekt en hen leert met angsten om te gaan. Een schitterend prentenboek!’
Jeugd (z)onder dak

Bang mannetje heeft bij ons een speciaal plekje in de klas gekregen. Toen ik de eerste keer voorlas uit dit prentenboek was het muisstil!’
Juf

‘…een heerlijk herkenbaar prentenboek voor kleuters.’
Lessuggesties Kinderboekenweek 2011

‘Een sfeervol en mooi uitgevoerd prentenboek dat op metaforische wijze het gegeven van ‘bang zijn’ aan de orde stelt.’
NBD Biblion

Bang Mannetje is weer zo’n prachtig boek waarvan je moet glimlachen. … De tekeningen zijn prachtig mysterieus en met mooie kleuren en een prima ondersteuning van dit grappige en leerzame verhaal.’
Kind en adolescent praktijk

Inkijkfragment

Kleurplaat

Prijzen

De Kinderboekwinkelprijs 2006

Bang Mannetje is nu een blij mannetje want hij is de winnaar van de Kinderboekwinkelprijs 2006!


De jury schreef:


‘Alles wat een prentenboek aantrekkelijk kan maken is in Bang Mannetje aanwezig: een voor kleuters herkenbaar probleem, een avontuurlijke tocht, verlossende woorden en een triomfantelijk slot. Het is een herboren Bang Mannetje dat we op de laatste pagina te zien krijgen. Een pagina die een positieve variant is op het begin van het verhaal: Bang Mannetje, inmiddels Best Wel Dapper Mannetje, straalt levenslust uit als hij in zijn bloemetjesbroek bij de bakker vandaan komt waar hij een voordringende mevrouw netjes op haar nummer heeft gezet. En dat allemaal dankzij een telefoontje met de Toverboom.


De perfecte eenheid van een geestige, heldere tekst met de warme illustraties gevoegd bij de bemoedigende boodschap heeft de Samenwerkende Kinderboekwinkels doen besluiten de Kinderboekwinkelprijs 2006 toe te kennen aan Mathilde Stein en Mies van Hout voor hun prentenboek Bang Mannetje.’

Een hele eer

Bang Mannetje kreeg een eervolle vermelding in de lijst ‘Beste boeken van het begin van deze eeuw’ in de categorie Kleuters.


Volkskrant-recensent Pjotr van Lenteren zette de boeken op een rijtje ‘die het eerste decennium van deze eeuw de moeite waard maakten. En die een langer leven verdienen.’

Over de auteur

Mathilde Stein (Den Haag, 1969) studeerde Spaans en Communicatiewetenschappen, gecombineerd met een avondopleiding aan de kunstacademie van Bordeaux.

Ze werkte jarenlang als organisatie- en communicatieadviseur door heel Europa, met name voor grote sportevenementen. Na tien jaar Frankrijk woont Mathilde nu in Engeland. Ze is daar programmadirecteur van een MA in beurs- en evenementmanagement aan de Universiteit van Central England.

Schrijven doet ze het liefst voor kinderen, want: ‘Zelf was ik ook van plan om nog maar even kind te blijven. In elk geval tot mijn drieëntachtigste, en daarna zien we wel weer.’

Bang Mannetje dat ze samen met Mies van Hout maakte, was haar debuut als kinderboekenschrijfster. Een groot succes: het sleepte de Kinderboekwinkelprijs 2006 in de wacht.

Met Gerdien van der Linden maakte Mathilde vervolgens het prentenboek Monsterlied en kort daarna verschenen Van mij! en De kindereter met illustraties van Mies van Hout. Beste Bregje Boentjes is haar vijfde prentenboek bij Lemniscaat.

Wil je nog meer weten over Mathilde Stein? Bezoek dan haar website.

Over de illustrator

Mies van Hout (Eindhoven, 1962) is illustrator en grafisch vormgever. Voor Lemniscaat illustreerde zij vele titels, waaronder Bang Mannetje, Schatje en Scheetje, haar eigen prentenboeken Vrolijk (Kinderboekwinkelprijs 2012 en nominatie Deutscher Jugendliteraturpreis), Vriendjes (Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2013) en Verrassing, de succesvolle liedjesprentenboeken Daar buiten loopt een schaap, Op een grote paddenstoel en Zie de maan schijnt door de bomen en haar nieuwste liedjesprentenboek Poesje mauw, dat als kartonnen prentenboek verscheen. Ook illustreerde ze boeken van Paul Biegel, Hanna Kraan en Anke de Vries.


De prentenboeken van Mies van Hout zijn in meer dan twintig talen verschenen, waaronder in het Engels, Chinees, Italiaans, Japans, Frans en Vietnamees. Van de Duitse editie van haar prentenboek Vrolijk werden zo’n 250.000 exemplaren verkocht en het prentenboek werd er genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis.