Big

Mireille Geus

ISBN: 9789056377366 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 14,95

Gouden Griffel-winnaar

Lizzy is niet als andere kinderen. Ze kan er niet tegen als er iemand haar hoofd aanraakt, de troep in haar kamer moet altijd op dezelfde manier blijven liggen en ze gaat naar een speciale school. In de buurt hoort ze er niet bij – de andere kinderen spelen zonder haar. Maar dan verschijnt plotseling het nieuwe meisje. Ze is groot en lomp, heeft weelderige blonde krullen en noemt zichzelf Big.


Big ontfermt zich over Lizzy en tussen de twee meisjes ontstaat iets wat lijkt op vriendschap – een vriendschap waarin Big het voor het zeggen heeft en Lizzy gaandeweg steeds meer gedwongen wordt dingen te doen die ze eigenlijk niet wil. Lizzy weet niet hoe ze zich tegen de bazige Big moet verzetten. Bovendien, zo houdt ze zichzelf voor, heeft ze nu toch wat ze altijd wilde, een vriendin?


Big gaat echter steeds verder in haar bizarre plannetjes. Totdat de boel escaleert – dan vindt Lizzy eindelijk een manier om ‘nee’ te zeggen tegen Big. Maar vanaf dat moment loopt de situatie pas echt uit de hand.

Big

Jeugd

‘Big is een psychologische roman, waarin karakterontwikkeling subtiel verpakt wordt, zodat ook het spannende verloop alle aandacht krijgt.’ – de Standaard


‘Bijna in het hele boek is de sterke, professioneleregie van Mireille Geus voelbaar. Ze weet precies wát ze wánneer moet vertellen. […] Zo bouwt ze de spanning haast ongemerkt op.’ – Trouw

Gouden Griffel 2006

Over de auteur

Mireille Geus (Amsterdam, 1964) studeerde Nederlands aan de lerarenopleiding. Ze schreef een tiental toneelstukken voor jeugd en maakte teksten voor Sesamstraat en Kindernet.
Ze is voormalig docent en decaan op de Schrijversvakschool Amsterdam en heeft inmiddels een praktijk als individuele schrijfcoach. Ze schrijft boeken voor uitgeverij Zwijsen, Maretak, Jongbloed, Gottmer en Lemniscaat.
Haar eerste boek dat bij Lemniscaat verscheen was Virenzo en ik, gebaseerd op een verhaal dat haar zoon haar eens vertelde. Het werd bekroond met Vlag & Wimpel. Big, haar tweede boek bij Lemniscaat, sleepte de Gouden Griffel 2006 in de wacht en het was genomineerd voor de Deutsche Jugend Buchpreis 2008. Haar boek Naar wolf kreeg een Vlag en Wimpel van de griffeljury.Mireille is geadopteerd door Kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem en door Boekhandel Stevens in Hoofddorp: daar kunnen ze je alles over haar vertellen en stap je na een bezoekje misschien wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!