De boomhut

Marije Tolman & Ronald Tolman

ISBN: 9789047702290 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 14,95

Een schitterend prentenboek wat geen woorden nodig heeft om een verhaal te vertellen

Er komt een ijsbeer aan op de rug van een walvis. Daarna een bruine beer in een bijzondere boot. De ijsbeer is in de boomhut geklommen; de bruine beer volgt. Ze hebben genoeg aan elkaar.
Maar het water is inmiddels gezakt en er komen steeds meer dieren aan: over land, door de lucht… Ze willen allemaal de boomhut in. Die raakt ten slotte overvol. Gelukkig gaan ze ook allemaal weer weg. En als de avond is gevallen zijn de twee vrienden weer samen.
Ronald en Marije Tolman, vader en dochter, maakten samen een prentenboek dat geen woorden nodig heeft om een mooi verhaal te vertellen – of misschien wel vele verhalen. Met de prachtige boomhut-etsen van Ronald Tolman als achtergrond weet Marije werelden vol verwachting en verwondering te scheppen.

De boomhut

Prentenboeken

Inkijkfragment

Prijzen

De boomhut

Gouden Penseel

De boomhut krijgt het Gouden Penseel 2010. Dat heeft de CPNB bekend gemaakt op 7 juni. De prijs wordt uitgereikt op 7 oktober, in het Rijksmuseum. Deze ddag is het begin van de Kinderboekenweek, en het begin van de tentoonstelling waar de werken van alle penseelwinnaars te zien zijn.

Het juryrapport wordt ook dan pas bekend gemaakt. De jury lichtte al wel een tipje van de sluier op en vertelde dat zij unaniem in haar keuze voor vader en dochter Tolman was en dat de prenten in De boomhut ‘gelezen’ kunnen worden.

 

Ragazzi Award

Tijdens de boekenbeurs in Bologna is bekend gemaakt dat De boomhut het mooiste kinderboek van 2009 ter wereld is!

De jury van de Bologna Ragazzi Award zei het volgende : ’De boomhut is a wise, clear, even poetic, example of how an established topos of the collective imagination may be revisited with a fresh eye to reveal a continued relevance to modern times. Marije Tolman and Ronald Tolman return to the “house in the trees”. Their house, however, is rich with subtle cultural references ranging from symbolist painting to the most refined 20th century graphic art.’

Bilderbuchpreis Troisdorf 2011

De Duitse Boomhut wint de Bilderbuchpreis Troisdorf 2011! Het Bilderbuchmuseum biedt het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen van het werk van verschillende illustratoren, waaronder bijvoorbeeld Shaun Tan. Janosch heeft een vaste tentoonstelling in het Janosch-zentrum. Deze tweejaarlijkse prijs wordt door een jury van het Bilderbuchmuseum uitgreikt. In het Bilderbuchmuseum zijn momenteel een aantal originelen uit De boomhut te zien,  samen met alle Europese inzendingen.

Bilderbuchpreis Vienna (Jonge Jury Oostenrijk, 2011)

Op 27 juni 2011 is in het Literaturhaus te Wenen door de Jury van de Jonge Critici de Bilderbuchpreis 2011 uitgereikt aan Marije en Ronald Tolman voor De boomhut, Berlin, Bloomsbury 2010. De Oostenrijkse jury stond onder leiding van Mirjam Morad en bestond uit Lea Kern en Tamara Pilz.

Bilderbuchpreis Oostenrijk

De Oostenrijkse ‘jury der jungen leser’ heeft De boomhut verkozen tot beste prentenboek 2011! Eind juni wordt de Bilderbuchpreis uitgereikt in the House of Literature in Wenen.

 

Nominaties

USBBY (United States International outstanding book list) 2011!

The United States Board on Books for Young People facilitates the international exchange of information about books and reading. It serves as the U.S. national section of the International Board on Books for Youth (IBBY).

Jugendliteraturpreis 2011

Deze jaarlijkse prijs wordt georganiseerd door de Arbeitskreis für Jugendliteratur en de Duitse overheid, en bekroont zowel oorspronkelijk Duitstalig als vertaald werk in vier categorieën: prentenboek, kinderboek, jeugdboek en non-fictie. 

 

Over de auteur

Marije Tolman (1976) studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Met haar vader Ronald Tolman maakte ze in 2009 het prentenboek De boomhut. Voor dit boek ontvingen zij de prestigieuze Ragazzi Award en het Gouden Penseel 2010. Ze vestigde haar naam met illustraties voor talloze kinderboeken als De grote Robin, en prentenboeken als Het eiland en Springende pinguïns en lachende hyena’s.

Marije is geadopteerd door Alice in Wonderland in Den Haag. Hier kunnen ze je alles over haar vertellen en misschien loop je na een bezoekje wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!

Over de illustrator

Ronald Tolman (Amsterdam 1948) is beeldhouwer, schilder en graficus. Hij laat zich inspireren door de dagelijkse werkelijkheid, maar evenzeer door illustere voorgangers, en zoekt naar lijnen die verleden, heden en toekomst met elkaar verbinden. Het doen en laten van de ‘menselijke soort’ loopt als een rode draad door zijn oeuvre.

Leuk nieuws voor de lezers van ‘Het eiland’ waarin het beeld van Ronald heel herkenbaar een eigen rol speelt. Na jarenlang prominent in de beeldentuin van paleis Huis ten Bosch te hebben gestaan is het echte beeld dat de ‘De zon’ heet, meeverhuisd met prinses Beatrix naar kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche.