Daar gaan we weer

Anke Kranendonk

ISBN: 9789047701415 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 14,95

Hoe overleef je de brugklas als je ongelofelijk eigenwijs bent.

Sean – spreek uit Sjon – zit net in de puberteit, terwijl zijn moeder last heeft van opvliegers en zijn vader gebukt gaat onder een hernia en een schildklierprobleem. Zijn zus speelt te hard piano en zijn broertje loopt vaak te krijsen. Het is een vrolijke chaos om hem heen. Maar nu hij naar de brugklas gaat en hij nieuwe vrienden moet maken en bergen huiswerk heeft, is de drukte in het gezin hem iets te veel. Thuis en op school stapelt zich misverstand op misverstand. Uiteindelijk komt Sean erachter dat hij wel degelijk bij zijn ouders terecht kan en dat vrienden maken helemaal niet zo moeilijk is.

Een boek vol humor, waarin de gebeurtenissen elkaar razendsnel opvolgen. Sean komt echt van alles tegen: lastige leraren, eerste liefdes, nieuwe vrienden en rampen van ouders.

Daar gaan we weer

Jeugd

Over de auteur

Anke Kranendonk werd in 1959 in Baarn geboren. Na de middelbare school verhuisde ze naar Amsterdam en meldde zich aan bij de Sportacademie. ‘Ik moest de hele dag rondjes rennen op het atletiekveld,’ vertelt ze. ‘Binnen twee maanden zat ik al in het gips.’ Omdat ze niet precies wist wat ze toen wilde gaan doen, besloot ze naar de Pedagogische Academie te gaan om er al lerende achter te komen wat ze echt wilde. Anke vond het leuk om kinderen voor te lezen, met hen te zingen en koekjes te bakken, maar elke dag rekenen vond ze niets – daarin kon ze haar fantasie niet kwijt.
Na de Pedagogische Academie volgde ze lessen in het acteervak en in de zangkunst en begon ze direct te spelen in een toneelgezelschap. Ze werkte mee aan verschillende televisieproducties – zoals Buurman Bolle van de VPRO – en richtte haar eigen theatergroep op, ‘Lieve Jan’, waarmee ze op alle scholen en in alle theaters van Nederland heeft gespeeld.
Anke Kranendonk schrijft haar boeken thuis en soms gaat ze een paar dagen naar het klooster. Daar is het rustig en stil en hoeft ze niet te denken aan koken, boodschappen doen en kinderen naar school brengen. Thuis leest ze over wat ze in het klooster geschreven heeft, werkt het bij en bedenkt hoe het verder moet. Het verzinnen van nieuwe stukken doet ze tijdens het hardlopen of het afwassen – zo werkt ze met haar handen en hoofd tegelijk. In haar verhalen beschrijft Anke Kranendonk op een heel herkenbare manier hoe kinderen denken en voelen. Hoewel ze niet terugschrikt voor zware onderwerpen, is de toon van haar verhalen luchtig. De boeken zetten de lezer aan tot nadenken, maar tegelijkertijd is de stijl humoristisch.
Schrijven vindt Anke net een treinreis. Je moet van A naar B. Het is de taak van de schrijver om uit te zoeken hoe dat traject verloopt en wat er allemaal in de wagons komt. In haar hoofd gaat die reis heel snel – ze heeft vaak meteen al een heel verhaal in haar hoofd. Het schrijven zelf gaat langzamer. Maar als de trein eenmaal rijdt, gaat de rest eigenlijk vanzelf. En ze komt onderweg van alles tegen waar ze van tevoren niet aan had gedacht. ‘Dat maakt schrijven zo leuk.’
Wist je trouwens dat Anke Kranendonk een tijdje de horoscoop in het maandblad Hoe overleef ik? schreef? Voor nog veel meer weetjes en informatie over Anke Kranendonk kun je terecht op haar website.
Anke is geadopteerd door Boekhandel Bloemendaal en door Boekhandel Venstra in Amstelveen. In deze winkels kunnen ze je alles over haar vertellen en misschien loop je na een bezoekje wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!
Anke is schoolschrijver op een school in Amsterdam.