Dag vriend!

Stine Jensen

ISBN: 9789047704577 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 12,50

 Intimiteit in tijden van Facebook, GeenStijl en WikiLeaks

Dag vriend! kan zowel een welkomstgroet als een afscheidsgroet betekenen. Van Dale mocht het afgelopen jaar een nieuwe term verwelkomen, namelijk “ontvrienden”, waarmee gedoeld wordt op het instant verwijderen van iemand uit je vriendenkring met een druk op de knop van je computer: Dag vriend! En het zijn ook de woorden waarmee de “allemansvriend” Mark Rutte een intimidatiejournalist als Rutger Castricum olijk begroet.’
– Stine Jensen


In Dag vriend! onderzoekt Stine Jensen de waarde van Facebookvriendschap, een eigentijds thema dat zij weet te verdiepen aan de hand van filosofen als Aristoteles, Montaigne en Alain de Botton. Stine heeft haar eerdere essay Echte vrienden verrijkt met veelomvattende beschouwingen over vriendschap en privacy. Nu schrijft ze niet alleen over de kracht van Facebook voor ‘vrienden van de Arabische Lente’, maar ook over de gevaren van hun digitale traceerbaarheid in tijden van regime change.


Nieuw is ook de beschouwing over het ‘social network’ van Anders Breivik. Deze Noorse terrorist was geen ‘lone wolf’ en had invloedrijke Facebookvrienden die hem aanprezen op internet, zoals de PVV-financier Pamela Geller die hem onmiddellijk uit haar contacten verwijderde nadat hij zijn gewelddadige schrijfsels in praktijk had gebracht. Speciaal voor de liefhebbers bevat dit boek ook teksten over beroemde vriendschappen, eigentijds vriendschapsjargon en de nieuwe trend van het ‘ontvrienden’: de behoefte om af te kicken van social media.


‘Eerlijk zeggen wat je van andermans Facebookberichten vindt, komt zelden voor. Van mijn 753 “vrienden” doet eentje dat.’ – Stine Jensen

Dag vriend!

Filosofie

‘Echte vrienden moet je lezen, en opnieuw lezen’.
NRC Handelsblad

Over de auteur

Stine Jensen (1972) studeerde literatuurwetenschap en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Van haar hand verschenen onder meer de roman Dokter Jazz en de non-fictieboeken Dus ik ben, Goddelijke brulapen en Leugenaars. Zij is literatuurcriticus voor NRC Handelsblad en treedt op in de tv-programma’s Dus Ik Ben en Altijd Wat. In 2004 werd ze door Vrij Nederland uitgeroepen tot een van de acht beste jonge filosofen in Nederland. In 2011 schreef zij het essay Echte vrienden voor de Maand van de Filosofie.


Foto: Vincent Mentzel (gemaakt met iPhone/Hipstamatic)