De duik

Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo

ISBN: 9789047705840 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 16,95

Verdwenen in de tijd

In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden.


Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet.


Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly’s vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.


Een avonturenboek, een verhaal over geschiedenis, een romance: dit nieuwe boek van Sjoerd Kuyper heeft het allemaal. Hij dicht, verhaalt, schrijft scenario – het boek is een bonte lappendeken van stijlen. De warmte en kleurrijkheid van het verhaal worden weerspiegeld in de prenten van Sanne te Loo, die hiervoor speciaal naar Willemstad reisde.

De duik

Jeugd

‘In een ongewoon mooi boek, vol betoverende benedenwindse ervaringen en illustraties, sluiten taal, ritme, rijm, humor en beeldspraak perfect aan bij de beleving van de personages.’
***** NRC Handelsblad


‘Kuyper stijgt naar de toppen van zijn kunnen. De duik kan wedijveren met zijn recente succes Hotel De Grote L om het predicaat ‘misschien zijn beste boek tot nu toe’.
NRC Next


‘[Sjoerd Kuyper] weet je opnieuw te veroveren met zijn humor en sprankelende beelden… Maar, eerlijk is eerlijk, nog voor je één letter hebt gelezen, valt de voortreffende boekverzorging je op. De schitterende illustraties van Sanne te Loo… laten zien hoe veelzijdig ze is.’
Trouw


‘het taalgebruik is uitermate beeldend en geeft de sfeer van Curaçao heel goed weer. Hier is een auteur aan het woord die verliefd is geworden op Curaçao en dat ook heel goed weet over te brengen. …De illustraties sluiten qua sfeer helemaal aan bij het verhaal. Een boek om bij weg te dromen en meermaals te lezen, want dan haal je er het meeste uit.’
Sneins Petiele


‘Niet alleen de vorm is bijzonder, ook de sfeer. De tekeningen zijn warm en exotisch…’
**** Kidsweek


‘Sjoerd Kuyper schreef een waanzinnig mooi verhaal… Sanne te Loo illustreerde het verhaal op fenomenale wijze, zo samen met de verschillende tekstvormen is De duik een waar kunstwerk. Kuyper neemt de lezer serieus, is nergens sturend of belerend, maar puur en literair. …een boek dat me altijd zal bijblijven.’
Lisette Noordzij (Boekhandel Roodbeen) in Boekblad


[Sanne te Loo] gebruikt tropische, zachte kleurencombinaties en haar liefde voor Curaçao spat van de pagina’s af. … De duik is niet een standaard kinderboek, maar uniek in zijn soort op elk niveau, waardoor je dit boek niet snel zult vergeten.
Banger Sisters


Het grote cadeau van het boek zijn de illustraties van Sanne te Loo. Natuurlijk was al lang bekend dat ze vaardig illustreert en een prachtig kleurgebruik heeft, maar in dit boek overtreft ze zichzelf. Ze laat diverse stijlen zien, kiest bijzondere gezichtspunten, weet de sfeer van het verhaal over te brengen en ze gebruikt prachtige kleuren. De duik is een mooi stukje Curaçao in de boekenkast.
Kinderboekenpraatjes


‘Een wonderlijk boek waarin veel is te ontdekken.
Boekenbijlage


een heel bijzondere uitgaveeen spannend en soms mysterieus verhaal’
De Vlaardinger


De duik is een boek om zelf tropisch verliefd van te worden. Op het verhaal. En op de prachtige tekeningen van Sanne te Loo. Haar paginagrote, gekleurde tekeningen trekken je moeiteloos de wereld van Roly en Mila binnen. De duik is een boek dat je betovert’
Leesfeest.nl


Bekroond met een Vlag en Wimpel 2015

De duik is bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. De jury zei over het boek:


‘Een zorgvuldig gecomponeerd verhaal dat eenvoudig is na te vertellen, maar in de diepte zoveel meer te bieden heeft. (…)
In de vorm die Kuyper heeft gekozen, schuilt nadrukkelijk de liefde voor de literatuur. James Joyce bracht het in 1922 tot achttien genres; als het een wedstrijd was won ‘onze’ Sjoerd Kuyper glansrijk. Razend knap hoe hij weet te ontroeren met een mysterieus verhaal in vijfentwintig genres. Een verhaal dat een brug slaat tussen heden en verleden. (…)
Wetenschap en geloof, het mysterie en de waarheid. Sjoerd Kuyper brengt
in De duik, een modern sprookje én een klassiek volksverhaal (dat verplichte kost moet worden in het literatuuronderwijs), werelden bij elkaar.’

Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2015

De duik is een van de vijf genomineerde titels voor de Woutertje Pieterse Prijs, een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse jeugd- of kinderboek. De vijfkoppige jury onder leiding van Hanneke Groenteman zegt het volgende over De duik: ‘Alle registers gaan open in dit veelkleurige boek, niet alleen vanwege de prachtige illustraties maar ook door de thematiek die nergens expliciet is maar steeds beeldend, ook in taal, en bovendien zeer invoelbaar.’Over de auteur

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 1952) is al bijna veertig jaar schrijver en schreef meer dan veertig boeken, waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Zo maakte Het zakmes furore als televisieserie en als bioscoopfilm, samen goed voor maar liefst veertien prijzen, waaronder een Emmy Award. Bekend zijn ook zijn boeken over Robin. Vier met een Griffel bekroonde Robin-boeken werden gebundeld in De grote Robin, en ook het laatste deel, O rode papaver, boem pats knal! werd met een Zilveren Griffel bekroond. Dit jaar ontving hij een Zilveren Griffel voor Hotel De Grote L.
Op 27 september 2012 werd het gehele oeuvre van Sjoerd Kuyper bekroond met de Theo Thijssen-prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, die sinds 1988 wordt uitgereikt door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. In 2014 werd Sjoerd Kuyper geridderd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Sjoerd Kuyper schrijft jeugdboeken, prentenboeken en gedichten. De jury van de Theo Thijssen-prijs prijst dan ook de wijze waarop Sjoerd Kuyper als schrijver in alle genres de juiste woorden vindt. ‘De auteur kan moeilijke en grootse dingen vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje.’ aldus de jury.

Over de illustrator

Sanne te Loo (1972) studeerde aan de Academie voor beeldende kunst in Breda. Sinds haar afstuderen werkt ze als schrijver en illustrator. Voor Lemniscaat maakte zij onder meer de lovend ontvangen prentenboeken ‘De schoenen van de zeemeermin’ en ‘Dit is voor jou’.