De oplossing is SIMPOL

John Bunzl & Nick Duffell

ISBN: 9789047710301 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 18,95

Een verrassende uitweg uit de vernietigende spiraal van de neoliberale wereldorde

We weten het allemaal: in het bedrijfsleven gaat het uiteindelijk om maximalisatie van de winst. Milieu, mensenrechten of arbeidsomstandigheden – niets zal ooit beter worden als ons vrije-marktmodel niet ter discussie wordt gesteld. En dat model zál nooit ter discussie worden gesteld, omdat we in een mondiale economie leven waarin degene die anders wil handelen het onderspit zal delven.

Bunzl en Duffell leggen deze klemsituatie genadeloos bloot. Eigenlijk is iedereen het met elkaar eens dat het anders moet – van de CEO van Shell tot regeringsleiders. Het milieu moet gered, de mensenrechten gerespecteerd en de mensen moeten fatsoenlijk betaald krijgen. Maar hoe te beginnen? Als je de eerste stap zet zonder dat de anderen volgen, graaf je je eigen graf.

Maar nu komt het geniale plan van deze twee auteurs.

Stel je voor dat wij allemaal – burgers, politiek, bedrijfsleven – een gezamenlijke verklaring ondertekenen dat we vanaf een bepaald moment de mensen behoorlijk betalen, de natuur respecteren, de mensenrechten respecteren – op voorwaarde dat alle anderen dat vanaf datzelfde moment ook doen. Deze oplossing heet SimPol en dat staat voor Simultaneous Policy (gelijktijdig beleid): we maken een betere wereld, en dat doen we tegelijkertijd.

Naïef? Nee, briljant, werkbaar én noodzakelijk!

De oplossing is SIMPOL

Mens en maatschappij

‘De oplossing is SimPol werpt een nieuwe blik op de politiek-economische realiteit en de psychologische oorzaken daarvan – we moeten de problemen op een andere manier benaderen om politici te kunnen dwingen de wereld namens ons te veranderen.’


– Joris Luyendijk

Over de auteur

John Bunzl is ceo van een internationaal textielbedrijf, schrijver en campagnevoerder voor een betere mondiale samenwerking. In 2000 richtte hij de International Simultaneous Policy Organisation op. Bunzl schrijft onder meer voor The Huffington Post en is spreker voor het World Social Forum, de Wereldhandelsorganisatie en verschillende universiteiten.

Over de auteur

Nick Duffel studeerde Sanskriet aan Oxford en werkt als docent, timmerman, scheidings- mediator, psychotherapeut en manage ment- consultant. In 1996 was hij medeoprichter van het Centre for Gender Psychology.