De tovenaar van Oz

L. Frank Baum & Marieke Nelissen

ISBN: 9789047711018 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 22,95

Een klassieker voor de eenentwintigste eeuw

Tijdens een wervelstorm worden Doortje en haar hondje Toto met huis en al een andere wereld in geslingerd. Die wereld is het Land van Oz, vol toverkracht en vol bijzondere wezens. Om weer thuis te komen, moet Doortje naar de tovenaar. Onderweg ontmoet ze de laffe leeuw, de vogelverschrikker en de blikken boswachter, die haar vergezellen. Zal ze haar weg terugvinden?

De tovenaar van Oz verscheen voor het eerst in 1900. Margaretha van Andel bewerkte het klassieke verhaal van L. Frank Baum tot een sprankelend avontuur, met fonkelnieuwe illustraties van Marieke Nelissen.

De tovenaar van Oz

Jeugd

Over de auteur

L. Frank Baum (1856-1919) was een Amerikaanse schrijver, dichter, acteur en filmmaker. Hij heeft tijdens zijn leven allerlei banen gehad, van kippenfokker, acteur en toneelschrijver tot kranteneigenaar, handelsreiziger en natuurlijk schrijver – het beroep waarmee hij uiteindelijk wereldberoemd en schatrijk werd.

Over de illustrator

Toen Marieke Nelissen nog een klein meisje was tekende ze graag regenbogen en de paashaas. Ook hield ze ervan om vreemde fantasiedieren te tekenen. Ze verschenen op haar papier wanneer ze haar ogen sloot en met de punt van haar potlood over het papier ging. Van de rare vormen die ontstonden maakte ze beesten. Ze gebruikte altijd alle kleuren in haar tekendoos. Hoe meer kleur hoe meer leven! Na de middelbare school ging Marieke naar de kunstacademie. Ze wilde graag mode-illustrator worden, maar kwam er al snel achter dat mode niks voor haar was. Eigenlijk geeft ze helemaal niks om kleding. Dus veranderde ze van richting en ging visuele communicatie studeren, met als specialisatie illustratieve vormgeving. Toen Marieke klaar was met haar studie vond ze dat ze een baan moest hebben. Iedereen had een baan, dus zij dacht dat ze er ook eentje nodig had. Ze is een tijdje kok geweest, maar na het bakken van honderdduizend biefstukken was ze dat wel een beetje zat en ging toen werken als grafisch ontwerper bij een klein grafisch bureau. Daar vond ze heel langzaam haar weg naar de kinderboeken. Elke dag zag ze er de meest prachtige illustraties voorbijkomen als ze bezig was met het ontwerpen van kinderboeken en educatief materiaal. Toen het bedrijf failliet ging rook ze vrijheid en ging aan de slag als freelancer. Eerst nog volop als grafisch ontwerper met een verlangen ooit te illustreren voor kinderen, en nu als kinderboekenillustrator! Marieke gebruikt inkt, ecoline, aquarel, potlood, krijt, nou ja, eigenlijk van alles om de juiste sfeer op het papier te krijgen.
Ze is inmiddels een veelgevraagd illustrator en grafisch ontwerper. Ze had al behoorlijk wat illustratie-ervaring toen ze haar eerste prentenboekenprenten instuurde naar de Lemniscaat Illustratiewedstrijd, en won. Bij Lemniscaat illustreerde ze eerder Rover gezocht van Udo Weigelt en De Waterwaack van Natterlande van Marco Kunst.Rover gezocht van Udo Weigelt en De Waterwaack van Natterlande van Marco Kunst.