De zweetvoetenman

Annet Huizing & Margot Westermann

ISBN: 9789047708261 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 24,95

De Zilveren Griffel-winnares schrijft hét boek over recht – voor alle leeftijden

Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die ‘fuck de koning!’ riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben. Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter? De verhalen zijn geïllustreerd met cartooneske tekeningen en infographics. Vier uitklappagina’s geven extra informatie over de gang van zaken in het recht, hoe het eraan toegaat in de rechtszaal en hoe een wet wordt gemaakt. Dit boek laat zien dat het recht overal is, en van iedereen.

De zweetvoetenman werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018 en de Gouden Lijst 2018 en is bekroond met een Zilveren Griffel 2018, Best Verzorgde Boeken 2017 en de Mr. Eva Meillo Prijs 2018.

De zweetvoetenman

Lemniscaat moet je weten

– ‘UITZONDERLIJK  GEWELDIG’ – Edward van de Vendel, www.edwardvandevendelleestips.blogspot.com

– ‘Een zeer smeuïg standaardwerk voor jongeren over de rechtspraak – ook handig voor volwassenen.’ (Trouw, 02-09-2017)


– ‘Fantastische kennismaking met recht, en weergaloos geïllustreerd.’ (Trouw, 02-09-2017)


– ‘De zweetvoetenman is een tussentijds hoogtepunt in het genre en dat heeft alles met de lichtvoetige toon van Huizing te maken. Ze neemt je mee, zonder belerend of lollig te doen en houdt je bij de les, want het is uiteindelijk wel de bedoeling dat op al die vragen over recht een antwoord komt.’ (Cijfer: 9.5 op jaapleest.nl, 18-09-2017)


– ‘Schrijfster Annet Huizing en illustrator Margot Westermann presenteren taaie kost als smakelijke hapjes, die je ongemerkt vertrouwd maken met ons rechtssysteem.’ (Rechtspraak Magazine, 28-09-2017)


– ‘Rechtszaken saai? Hier niet. De schrijvers bespreken spannende en grappige rechtszaken en passen hun kennis in elk detail van het boek toe.’ (**** in de Volkskrant, 30-09-2017)


– ‘Lichtvoetig en met kennis van zaken ontgint Huizing een vakgebied dat voor kinderen niet eerder beschreven werd.’ (Het Parool, 02-10-2017)


– ‘De zweetvoetenman is een boek zoals dat er nog niet was, niet zó goed, zó leuk, zó sprankelend en slim, een van de betere kinderboeken van de afgelopen jaren.’ (***** in NRC, 20-10-2017)

– ‘De schitterende illustraties maken het tot een prachtig boek om in te bladeren en te lezen’ (in Reformatorisch Dagblad, 09-04-2018)

–  ‘Hoe meer je leest, hoe liever je verder gaat’ (leesbevorderingindeklas.nl)

– ‘Dit boek levert geheid goede gesprekken op’  (Fabulous Mama, 17-04-2019)

Bekroning: De Best Verzorgde Boeken 2017
Bekroning: Zilveren Griffel 2018
Bekroning: Mr. Eva Meillo Prijs 2018

Nominatie: De Gouden Lijst 2018
Nominatie: De Woutertje Pieterse Prijs 2018

Over de auteur

Annet Huizing (1960) schrijft fictie en non-fictie voor kinderen. Ze woont op een woonboot in de Utrechtse wijk Lombok. Sinds 1997 heeft ze haar eigen tekstbureau. In 2014 debuteerde ze bij Lemniscaat met de jeugdroman ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ (bekroond met een Zilveren Griffel 2015).

Het boek is vertaald naar het Duits, Frans, Sloveens, Koreaans, Italiaans en Turks. Een Russische, Vietnamese en Taiwanese vertaling zijn in voorbereiding. In september 2017 verscheen ‘De zweetvoetenman’. Voor dit non-fictieboek (voor alle leeftijden) dook ze in de wereld van het recht. Samen met illustrator Margot Westermann brengt ze de rechtsstaat tot leven in spannende, ontroerende en grappige waargebeurde verhalen.

De zweetvoetenman
werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018 en de Gouden Lijst 2018 en is bekroond met een Zilveren Griffel 2018, Best Verzorgde Boeken 2017 en de Mr. Eva Meillo Prijs 2018.

Over de illustrator

Margot Westermann is vormgever en illustrator. Ze werkte jarenlang als product- en dessinontwerper. Nu is ze gespecialiseerd in de vormgeving van tekst en beeld.