Denken over dichten

Theo de Boer & Peter Henk Steenhuis

ISBN: 9789047703556 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 39,95

Op zoek naar de onvermoede dimensies van de poëzie

Een boek waarin ‘hartstocht en rede in contact komen’ (citaat van de Nederlandse dichter Gerrit Achterberg)


Poëzie is populair. De Nacht van de Poëzie is altijd uitverkocht, Poetry International trekt telkens meer bezoekers en de verkiezing van de Dichter des Vaderlands is een ware happening. Wat is het geheim?


In Denken over dichten gaan Peter Henk Steenhuis en Theo de Boer, de man die poëzie en filosofie als geen ander kan verbinden, op zoek naar de onvermoede dimensies van de poëzie. Zij nemen je als lezer mee in een wereld waarin het onzegbare onder woorden wordt gebracht. Het resultaat is een rijk geïllustreerd lees- en kijkboek waarin het werk van uiteenlopende dichters toegankelijk wordt gemaakt: van Baudelaire tot Kouwenaar, van Kopland tot Antjie Krog.

Denken over dichten

Filosofie

‘Een prachtboek over poëzie’ — Wan de Moor,  Volzin

Een fraai koffietafelboek’ — de Volkskrant


‘Een gezamenlijk zoektocht naar betekenis’ — Trouw


‘Een uniek en prachtig boek, door de samenklank van beeld en tekst’ —  Claude van de Berge, Poëziekrant.

Over de auteur

Prof. dr. Theo de Boer (1932), emeritus hoogleraar wijsgerige antropologie en systematische wijsbegeerte, is de auteur van Langs de gewesten van het zijn en De God van de filosofen en de God van Pascal. Ruim vijf jaar geleden begonnen in het katern Letter & Geest van Trouw filosoof Theo de Boer en  journalist Peter Henk Steenhuis een serie gesprekken over poëzie. Dit heeft geleid tot het prachtige boek Denken over dichten. Hierin nemen zij je als lezer mee in een wereld waarin het onzegbare onder woorden wordt gebracht.
‘Mijn poëtica heeft eigenlijk maar één grond-gedachte en die is dat poëzie een werkelijkheid ontsluit, dat we iets pas werkelijk kennen als we de verbeelding erop loslaten.’ – Theo de Boer
Foto: Margriet van Hamel

Over de auteur

Peter Henk Steenhuis (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en is filosofieredacteur bij dagblad Trouw. Hij is een veelgevraagd interviewer en moderator bij vergaderingen en debatten. Zijn boeken Filosofie van het kijken en Denken over dichten kwamen op de shortlist van de Socrates Wisselbeker.
Drie keer maakte Steenhuis een boek met de Denker des Vaderlands: eerst Tegendenken met Hans Achterhuis, daarna Door het beeld / Door het woord met René Gude en ten slotte Het leven is niet leuk als je je mond houdt met Marli Huijer. Met fotograaf Marcel Prins publiceerde hij de interviewboeken Zin in werk en Ondergedoken als Anne Frank.
Voor het boek Who the hell is Trudy? zoomde Steenhuis in op het levensverhaal van Trudy Schilder. Wat een liefdevolle moeder, wat een manwijf en niet kapot te krijgen, zelfs een moordaanslag komt zij zonder wraakgevoelens te boven.
‘Wanneer ik mensen interview let ik op de details. Begrijp ik alles? Anders zit ik mezelf straks achter de computer te vervloeken. Ook ben ik gespitst op mooie woorden. De taal is voor mij wat het licht is voor de fotograaf. Een personage krijgt gezicht door de woorden die hij gebruikt.’- Peter Henk Steenhuis