Diere-liere-liedjes

Erik van Os, Elle van Lieshout & Alice Hoogstad

ISBN: 9789047708919 | Uitvoering: PB + CD | Prijs: € 15,95

Nieuwe dierenliedjes voor elke peuter en kleuter

De veertien vrolijke dierenliedjes die Elle van Lieshout en Erik van Os schreven, kunnen zo in het rijtje kinderliedjesklassiekers worden geplaatst. Eenvoudig van taal, verrassendvan stijl en licht van toon: ieder kind en iedere volwassene zingen ze binnen de kortste keren uit volleborst mee. Met de tekst van het boek als uitgangspunt heeft Lot van Os (jawel, hun zoon) als afzonderlijk project een cd gemaakt. Hij maakte al eerder grijsgedraaide muziek bij verschillende Prentenboeken van het Jaar, waaronder De Kleine Walvis, Krrrr… okodil!en Mama kwijt. Hij bereikte dit jaar met zijn band Ps en zo is het leven de finale van het vermaarde Leids Cabaret Festival en maakt op ditmoment een tour langs de Nederlandse theaters. Gouden Penseel-winnares Alice Hoogstad zet in haar aantrekkelijke, kleurige stijl alle dieren neer die bezongen worden: een duizendpoot met duizend schaatsen en een zwembroek aan, een koe die gras verkoopt en een pinguïn die genoeg heeft van zijn zwart-witte kleren.

Diere-liere-liedjes

Prentenboeken

Over de auteur

Erik van Os heeft gewerkt bij Okki (het kindertijdschrift) en was daarvoor gezondheidsvoorlichter bij de GGD (seks en drugs en zo), brugwachter, poppenspeler en kleuterleider. Samen met Elle van Lieshout schrijft hij teksten voor leesmethodes, boeken, liedjes, gedichten voor verschillende uitgeverijen en Sesamstraat. Elke week geeft hij lezingen op scholen en bibliotheken, het liefst over poëzie. Vroeger wilde Erik profvoetballer worden, maar hij is blij dat hij zijn leven gebeterd heeft en schrijver is geworden.

Erik van Os en Elle van Lieshout zijn geadopteerd door Kinderboekwinkel De Boekenberg in Eindhoven: daar kunnen ze je alles over hen vertellen en stap je na een bezoekje misschien wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!

Over de auteur

Elle van Lieshout werd in 1963 geboren als jongste van acht kinderen. Ze woonden met hun vader, moeder en opa op een boerderij in een klein Brabants dorpje: Odiliapeel. Toen ze zes was ging haar moeder dood en kreeg ze een heuse stiefmoeder als in een sprookje.
Haar leven verliep erg rommelig; veel verhuizen, veel scholen, weer een andere stiefmoeder, dit keer een lieve. Later deed ze van alles en nog wat. Ze studeerde onder andere pedagogiek, deed sportmassage, gaf Nederlands aan vluchtelingen, was kok in een vegetarisch restaurant en werkte in een natuurwinkel.
Uiteindelijk kwam prins Erik langs in zijn Opel Kadett. Ze kregen de twee beste kinderen van de wereld en leefden nog lang en gelukkig.

Haar eerste boek was ‘Mama komt toch altijd terug’ (1993). Het is opnieuw uitgegeven door Lemniscaat onder een andere titel: ‘De dagen daarna’. Het gaat over de dood van haar moeder. Voorheen dacht ze altijd:

Er zijn al zoveel boeken op de wereld. Ik geloof niet dat ik daaraan nog iets heb toe te voegen, behalve een boek over doodgaan. Ik vond bijna alle boeken daarover te mooi en niet echt genoeg. Maar na dat boek schreef ik samen met Erik van Os toch nog een heleboel andere boeken.

In 2017 debuteerde Elle als schrijver voor volwassenen met de roman ‘Tante’.
Elles boeken zijn vertaald in het Fries, Deens, Frans, Italiaans, Duits, Koreaans en Engels.

Erik van Os en Elle van Lieshout zijn geadopteerd door Kinderboekwinkel De Boekenberg in Eindhoven: daar kunnen ze je alles over hen vertellen en stap je na een bezoekje misschien wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!

Over de illustrator

Alice Hoogstad (1957) illustreert al jaren kinderboeken (waaronder Polleke van Guus Kuijer). Ze tekent ook voor Sesamstraat, maar werkt het allerliefst aan haar eigen prentenboeken. Voor Lemniscaat maakte ze met Elle van Lieshout en Erik van Os En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs? Monsterboek, bekroond met een Gouden Penssel was haar eerste eigen werk bij Lemniscaat. Later verschenen bij Lemniscaat Mijn oma is een ooievaar en Kom uit die kraan (met Tjibbe Veldkamp). Interview
Over de melkboer voor de klas, driftbuien in het atelier, geiten op tafel en het Rijksmuseum tekenen in de vakantie…. Lees het interview met Alice Hoogstad op Boekwijzer.com!Gouden Penseel 2015
‘Alice Hoogstad heeft met dit boek een prachtig, aansprekend prentenboek gemaakt.’ Monsterboek is bekroond met een Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Lees het juryrapport op CPNB.nl.