Durf te twijfelen!

Leonie Breebaart

ISBN: 9789047708834 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 14,95

Hoe filosofen kijken naar de actualiteit

‘Hoe weet je dat zo zeker?’ is de vraag die in dit boek wordt voorgelegd aan spraakmakende denkers op uiteenlopende vakgebieden: van Ton Derksen tot Simone van Saarloos, van Ignaas Devisch tot Maaike Meijer. Durf te twijfelen is speels geïllustreerd, rijk aan voorbeelden en er komen vele terreinen aan bod: recht, kunst, journalistiek, politiek, liefde en seks, techniek, natuur, religie, economie, onderwijs en gezondheidszorg.

In een boek over scepticisme moet ook ruimte zijn voor een tegengeluid, voor twijfel aan de twijfel. In het hoofdstuk over het bestaan van God laat Christiane Berkvens-Stevelinck, emeritus hoogleraar Europese cultuur, zich kritisch uit over het scepticisme als examenonderwerp: ‘Als je scholieren dwingt scepsis als hoogste vorm van denken te adopteren, dan dring je hun een ideologie op. Dat is discriminerend voor gelovigen.’ Hier bijt het scepticisme in eigen staart. Uitgedaagd door deze kritiek gaat Leonie Breebaart in de nabeschouwing op zoek naar ‘het nadeel van de twijfel’.

‘Durf te twijfelen! stelt de vragen achter het nieuws: Moet de economie blijven groeien? Wat is kunst? Willen we echt meer democratie? En hoe kun je eigenlijk weten of God (niet) bestaat? Dit boek nodigt uit tot diepere en vrijer nadenken over chronisch actuele kwesties.’ – Leonie Breebaart

Durf te twijfelen!

Filosofie

‘Wat is gezonde scepsis? Meer op onszelf vertrouwen en de scepsis toepassen op de claims van de gezondheidsindustrie.’
– Ignaas Devisch, hoogleraar ethiek en medische filosofie

‘Als iemand een moord bekent zonder dat er bewijs op tafel ligt, is dat gek genoeg vaak een teken van onschuld.’
– Ton Derksen, wetenschapsfilosoof

‘Single zijn is een fase, trouwe liefde is het grote einddoel. Waarom eigenlijk?’
– Simone van Saarloos, filosofe en schrijfster

Over de auteur

Leonie Breebaart is redacteur filosofie van dagblad Trouw en columnist van het zaterdagse magazine Letter & Geest. Na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie studeerde Leonie Breebaart (1962) filosofie in Utrecht en Amsterdam. Ze werkte bij dagblad Trouw onder meer als redacteur boeken en schrijft sinds 2012 een wekelijkse column in de zaterdagse bijlage Letter&Geest. Daarnaast werkt ze bij Trouw als redacteur filosofie. Het boek Durf te twijfelen heeft ook bijdragen van Marc van Dijk, Maurice van Turnhout, Peter-Henk Steenhuis en Merel Kamp.