Een heel bijzonder meisje

Anna van Praag

ISBN: 9789047707745 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 15,95

Een heftig, indrukwekkend relaas over opgroeien in de ban van een goeroe

In september 2015 werd Een heel bijzonder meisje gepresenteerd, de sterk autobiografische roman van Anna van Praag over een meisje dat volwassen wordt binnen een groepering die onder leiding staat van een charismatische vrouwelijke goeroe.

Met een aan naïviteit grenzende vanzelfsprekendheid vertelt de jonge Alicia over de uitwassen van het uitzinnige groepsleven rondom die ene vrouw: Sofía – een groep waarbinnen de grenzen  van het moreel verantwoordelijke worden verkend én overschreden. Ook Alicia zelf wil niets liever dan in het middelpunt van Sofía’s belangstelling staan…

Des te harder komt de klap aan als Alicia’s familie – die hart, ziel en al haar geld aan de organisatie heeft verpand – als last wordt bestempeld en met de onverbiddelijke, keiharde kant van Sofía en haar organisatie wordt geconfronteerd. Het gezin blijft achter, gewond en ontregeld.

Hartverscheurend schrijft Alicia haar verhaal op, als één grote vraag aan Sofía, hoe dit alles heeft kunnen gebeuren – terwijl het hart van de volwassen lezer bloedt omdat hij heeft gezien wat zij niet zag: hoe haar gezin onder de handen van deze Sofía uiteen werd gerukt.

De reactie van pers en publiek op Een heel bijzonder meisje is unaniem: ‘heftig’ en ‘dit móéten volwassenen lezen’. Speciaal voor de literaire editie van haar roman heeft Anna van Praag een nawoord geschreven. Daarin vertelt zij hoe het – in haar eigen leven – zover kwam en hoe het verderging…

‘Genuanceerd, met groot inlevingsvermogen en veel gevoel voor sfeer.’ – Trouw

‘Scherp en pijnlijk, maar toch ook op een elegante manier troostrijk.’ – Karel Berkhout

Een heel bijzonder meisje

Literair

Over de auteur

Anna van Praag (1967) schrijft jeugdboeken, blogs, columns en artikelen voor kranten en tijdschriften (zoals LINDA). Ze publiceerde al meerdere kinder- en jeugdboeken en maakte naam met haar detectiveserie over Isabel Snoek en haar jeugdroman Nooit meer lief. Ze houdt een populair blog bij en schreef onder meer columns voor Het Parool.

Op scholen en bibliotheken vertelt Anna over schrijven en laat de kinderen zelf ook voelen waar de verhalen vandaan komen; bij meer tijd verzorgt zij ook workshops creatief schrijven. 
Speciaaal voor de middelbare school heeft zij een les over morele kwesties die in haar boeken vaak een rol spelen, waarbij de kinderen zelf de multiple choice quiz ‘Hoe erg ben jij’ kunnen invullen. 

Bij Lemniscaat verschenen van haar hand Kom hier, Rosa en Een heel bijzonder meisje.