Het einde van Europa

Irene van der Linde & Nicole Segers

ISBN: 9789056376826 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 25,00

Ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens

Journaliste Irene van der Linde en fotografe Nicole Segers reisden vijfduizend kilometer van dorp naar dorp langs de nieuwe oostgrens van Europa – van Lapland tot aan de Zwarte Zee. Zij ontmoetten een bonte verzameling grensbewoners: boeren, rendierherders, Roma, studenten, monniken, burgemeesters, fascisten, anarchisten, grensbewakers, smokkelaars, illegalen. Waarom juichen deze mensen de grens toe of vervloeken zij haar juist? Wat betekent Europa voor hen? En wat betekenen zij voor Europa? Het gaat niet om een vrijblijvende kennismaking. De grensvolkeren wonen weliswaar ver weg, maar hun dromen, frustraties en ideeën komen onherroepelijk, via Brussel of rechtstreeks, onze huiskamers binnen.

Het einde van Europa

Mens en maatschappij

Het einde van Europa is een unieke combinatie van literaire journalistiek en fotodocumentaire. Het boek geeft een rijk en indringend beeld van het nieuwe Europa – óns nieuwe Europa. Een Europa waar we nog veel te weinig van weten.

Over de auteur

Irene van der Linde (1963) is historica en journaliste. Ze publiceert in verschillende kranten en weekbladen, waaronder Intermediair, De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland.

Over de illustrator

Nicole Segers (1960) is documentair fotograaf. Ze publiceert haar werk in binnen- en buitenland. In 2004 exposeerde zij werk uit Het einde van Europa in de Kunsthal te Rotterdam en werkte zij samen met Rem Koolhaas voor The Image of Europe in Brussel.

Foto’s uit Het veer van Istanbul. Ontmoetingen langs de Bosporus exposeerde ze in Fort Europa (Almere, 2007), Breda Photo (2008) en het Amsterdamse Centrum voor Fotografie (2009). In De Kunsthal te Rotterdam was in 2010 de presentatie van het boek en vond een tentoonstelling plaats van haar werk.