Gadamer

Kai Hammermeister

ISBN: 9789056374235 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 12,50

Van Hans-Georg Gadamer (1900 – 2002) is de prachtige opmerking dat vragen veel moeilijker is dan antwoorden. Zonder een goede vraagstelling kunnen we niets van de ander leren. Een gesprek wordt werkelijk vruchtbaar, zegt Gadamer, als we bereid zijn de argumenten van de ander er zo sterk en overtuigend mogelijk te laten uitzien, alvorens erop te reageren.

Deze intellectuele gastvrijheid is kenmerkend voor Gadamer. Zijn teksten zijn over filosofische hermeneutiek, vooral Wahrheit und Methode (1960), zijn wereldwijd bekend. Ze hebben geïnspireerd tot talrijke discussies op allerlei gebieden – niet alleen in de filosofie, maar ook in de literatuurwetenschap, kunstgeschiedenis, rechtstheorie en theologie.

Kai Hammermeister geeft een heldere beschrijving van Gadamers werk, dat ook in de toekomst zijn invloed zal blijven uitoefenen.

Gadamer

Filosofie

Over de auteur

Kai Hammermeister studeerde filosofie, germanistiek en retoriek aan de universiteiten van Tübingen en Virginia. Hij promoveerde bij Richard Rorty en is momenteel professor aan de Ohio State University. Hij publiceerde onder meer over esthetiek, hermeneutiek, literatuurtheorie en Duits idealisme.