Geheugen van het hart

Paul Pearsall

ISBN: 9789056372217 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 19,95
Vertaler(s): Gerda Wolfswinkel

– mensen die zich na een transplantatie ‘vreemde dingen’ herinneren


– vegetariërs die plotseling vlees gaan eten


– patiënten die gedrag en karaktereigenschappen van hun donor overnemen


Dergelijke ervaringen waren voor Paul Pearsall aanleiding een onderzoek te beginnen naar de gevolgen van harttransplantaties. Uitkomsten bevestigden het vermoeden dat het hart meer is dan een pomp alleen, maar beter begrepen kan worden als centrum van energie, informatie en herinnering. Voor het denkbeeld dat het hart een veel meer centrale plaats inneemt in ons gehele wezen, vindt Pearsall steun bij niet-westerse culturen.

Een baanbrekend boek dat het uitgangspunt dat elk lichaamsdeel vervangbaar is, ter discussie stelt en een aanzet geeft tot een alternatief verklaringsmodel.

Geheugen van het hart

Gezondheid

Over de auteur

De Amerikaanse neuropsycholoog dr. Paul Pearsall (1942 – 2007) werkte als klinisch professor aan de Universiteit van Hawaï en maakte deel uit van het Heart Transplant Study Team van de University of Arizona School of Medicine. Hij ontving vele awards voor zijn onderzoek naar de relatie tussen het hart, brein en immuunsysteem. Zijn research naar mensen met een donorhart die herinneringen van hun donor ervaren leidde tot de oprichting van het Cleveland Clinic’s New Heart/Mind-programme. Pearsall gaf wereldwijd meer dan 6000 lezingen en schreef 18 boeken, vertaald in diverse talen.