Geweldloze communicatie

Marshall B Rosenberg

ISBN: 9789047703617 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 25,00

Ontwapenend, doeltreffend en verbindend

Deze gebonden editie volgt de herziene Amerikaanse tekst uit 2010.

‘Al onze handelingen worden ingegeven door de motivatie onze eigen behoeften in te vullen’
– Marshall Rosenberg

Boos worden is een manier om in onze behoefte te voorzien. Hoe kun je op een andere manier overbrengen wat je wilt? Zonder jezelf of de ander tekort te doen?

Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend. De belangstelling voor Rosenbergs benaderingswijze is groter dan ooit. In Nederland en België houden talrijke organisaties zich al jaren bezig met het bekendmaken en trainen van het model — niet alleen in de privésfeer, maar ook op de werkplek, op school en in de politiek.

Geweldloze communicatie

Algemeen

‘Hoewel er op kantoor zelden klappen vallen, is de communicatie lang niet altijd geweldloos. Cynische opmerkingen kunnen veel schade aanrichten. Ook komt het vaak voor dat niet naar elkaar wordt geluisterd. Maar luisteren en feedback kunnen geven zodat de ander niet dichtslaat, is net zo belangrijk als helder kunnen overbrengen wat je wilt.
De Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg heeft een model voor geweldloos communiceren ontwikkeld. Daarbij gaat het erom dat je niet alleen bewust bent van wat je zelf wilt, maar ook van wat er in de ander leeft en wat het beste werkt voor beide partijen. Ofwel: van conflict naar win-win. De manier waarop we communiceren is – meestal onbedoeld – gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn. Rosenberg toont met veel praktijkvoorbeelden en oefeningen aan hoe het ook anders kan.’ – Financieel Dagblad

Over de auteur

Marshall B. Rosenberg (1934) groeide op het het turbulente Detroit en ondervond allerlei vormen van geweld. Al heel jong vroeg hij zich af hoe geweld ontstaat. Tijdens zijn studie en promotie-onderzoek in de klinische psychologie ontdekte hij de invloed van taal en de gewelddadigheid in onze manier van communiceren.
Als klinisch psycholoog heeft Marshall B. Rosenberg zijn leven gewijd aan de invloed van taal en de gewelddadigheid in onze manier van communiceren. Hij is de grondlegger van het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie en schrijver van het gelijknamige boek.Hij is tevens oprichter en directeur van het Center for Nonviolent Communication (www.cnvc.org), een internationale non-profitorganisatie die trainingen en workshops aanbiedt in vijfendertig landen. Hij heeft vredes – programma’s geïnitieerd in oorlogsgebieden zoals Rwanda, Nigeria, Maleisië, het Midden-Oosten, Servië, Kroatië en Ierland.