Groentje in de moestuin

Alma Huisken

ISBN: 9789047706823 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 19,95

Met 70 seizoensrecepten

Groentje in de moestuin gaat over het leven van een moestuindebutant. Het is het persoonlijke, soms hilarische verhaal van Alma Huisken, ooit optimistisch startend op ‘een landje’. Vol goede wil, verwondering en volharding probeert zij oogst aan haar volkstuin te ontlokken. Ze laat je op aanstekelijke wijze delen in haar tegenslagen en successen, geeft en passant op ervaring gestoelde tips en schotelt 70 gegarandeerd flatervrije recepten voor.

Alma heeft niet alleen oog voor jonge sla (‘als een dubbele rij groene knopen op een zwartfluwelen vest’) en het welzijn van kievietsbonen en kardoenen, maar ook voor nestelende vogels en een verdwaald vosje tussen de aardappelplanten.

Vol zelfspot vertelt ze over haar praktische verhouding tot onkruid (dat mengt ze door de sla) en over haar geworstel met een klimnet voor erwtjes: ‘De wind heeft vrij spel met het vederlichte draad en binnen de kortste keren sta ik als een groene mummie ingesponnen tussen de bamboestokken.’

De boodschap van dit enthousiaste boek is helder: moestuinieren brengt veel plezier en voldoening, zowel voor eigenwijze debutanten als voor ervaren diehards. Het wel en wee van Alma’s beginjaren op haar landje wordt prachtig gevangen door de intieme, sfeervolle foto’s van Doortje Stellwagen.

Groentje in de moestuin

Algemeen

Recensies

‘In alle opzichten een smakelijk boek: prachtige foto’s, verhalen vol humor en zelfspot en heerlijke seizoensrecepten.’
Algemeen Dagblad
‘Meeslepende verhalen die een run op de volkstuintjes zullen betekenen. En ook zonder volkstuin beleef je veel plezier aan de feestelijke moestuinrecepten.’
Trouw
‘Ik kon niet ophouden met lezen!’
De Amateurtuinder (nu: De Tuinliefhebber)
‘Het plezier spat van elke bladzijde. Het goeie van Alma Huisken is dat ze persoonlijke verhalen heel knap verweeft met allerlei informatie en historie. Echt een ontzettend leuk tuinboek, ook voor mensen zonder tuin.’
Kunststof radio
‘Alles is vers in Groentje in de moestuin. Verrukkelijke recepten en een humoristisch verslag, ook voor niet-moestuinbezitters.’
Seasons

Inkijkfragment

Over de auteur

Alma Huisken en Doortje Stellwagen maakten naam met hun veelzijdige boeken Van het landen Met mest en vork, dat werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs. Met Groentje in de moestuin haalden zij de shortlist van de Wina Born Prijs voor culinaire journalistiek.
Alma Huisken is culinair journaliste en werkte voor o.a. Trouw, Het Financieele Dagblad, AD, Elle Eten en NRC Handelsblad. Doortje Stellwagen zag haar prachtige foto’s gepubliceerd in tal van kranten en tijdschriften; vrij werk exposeert ze in haar galerie De Deel.
Ze wonen en werken tegenwoordig op het Groningse platteland, waar ze hun kleinschalig bedrijf De Groene Luwte hebben opgebouwd.