Help, mijn iglo smelt!

Natalie Righton & Ton Koene

ISBN: 9789047702276 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 19,95

Hoe overleef je klimaatverandering?

We weten het allemaal: het gaat slecht met het klimaat. Maar wat betekent dat eigenlijk als je op de Noordpool woont? Of in het regenwoud in Zuid-Amerika? Of op een eiland in de Stille Zuidzee, dat langzaam onder water verdwijnt? Of als je in de woestijn in Afrika leeft?


Natalie Righton en Ton Koene zijn de wereld over gereisd om kinderen op te zoeken in díe gebieden waar de klimaatverandering het best zichtbaar is. Ze spraken met Jemery uit Gjoa Haven, Halima uit Ethiopië, Toei uit Funafala en Tepkatsie uit Brazilië. Ze hebben deze vier kinderen gevraagd wat zij ervan merken, dat het klimaat verandert. Bij Halima wordt het steeds droger, bij Toei stijgt het water zo hoog, dat zijn eiland bijna verdrinkt. Op de Noordpool smelt steeds meer ijs, waardoor de ijsberen hun jachtgebied kwijtraken en in het oerwoud in Brazilië worden steeds meer bomen gekapt.


In de stijl van Gevlucht uit Tibet, met honderden foto’s en duidelijke achtergrondinformatie.


Dit boek komt tot stand in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis en AMREF Flying Doctors en FairClimate en de HIER-klimaatcampagne. Deze partijen worden gesteund door de Nationale Postcode Loterij.


Met een voorwoord van Floortje Dessing

Help, mijn iglo smelt!

Lemniscaat moet je weten

Inkijkfragment

Over de auteur

Natalie Righton (1976) is winnares van De Tegel voor onderzoeksjournalistiek 2011, de hoogste prijs voor Nederlandse journalisten. Zij werkt sinds 2007 voor de Volkskrant en is vanaf januari 2010 oorlogscorrespondent in Afghanistan en Pakistan, samen met fotograaf Ton Koene (1963). Standplaats: Kabul.


Ze studeerde journalistiek en werkte zes jaar lang als persvoorlichter voor hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen en ICCO. Voor dit werk was ze regelmatig te vinden in landen als Congo, India en Zambia. Ze schreef erover in tijdschriften en kranten.


In 2006 vestigde zij zich als freelance journaliste en begon met het publiceren van menselijke reportages en portretten: van oude-ambachtsman tot oorlogsslachtoffer.

Over de illustrator

Ton Koene (1963) volgde humanitaire ontwikkelingsstudies in Oxford en leerde zichzelf fotograferen.


Hij werkte zestien jaar lang bij Artsen zonder Grenzen als landencoördinator in crisisgebieden, waaronder Rwanda, Sudan en Afghanistan. Sinds 2006 richt hij zich volledig op de fotojournalistiek.


Zijn reportages variëren van indringende humanitaire onderwerpen tot spannende reportages voor kinderen. Hij publiceerde in tijdschriften en kranten in binnen- en buitenland.