Het Ajax-dilemma

Paul Woodruff

ISBN: 9789047708810 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 19,95

Filosofie van het leiderschap

Inspiratie over democratie, beloning, rechtvaardigheid en leiderschap uit de Oudheid.

We leven in een wereld waar ceo’s zichzelf miljoenenbonussen geven, ook al gaat het slecht met hun bedrijf en vliegen werknemers eruit. Wat kunnen we doen om een bedrijf, een organisatie, een samenleving duurzaam en gezond te houden? Mensen zijn niet alleen gevoelig voor geld, maar ook voor vriendschap, teamgeest en eerbewijzen. Hoe kunnen we iedereen de juiste waardering geven, zowel de aanvoerders als de waterdragers?

De Amerikaanse filosoof Paul Woodruff onderzoekt deze vraag aan de hand van de beroemde wedstrijd tussen Ajax en Odysseus, georganiseerd door koning Agamemnon, om te bepalen wie de meest waardevolle soldaat is in het leger van de Grieken. Woodruff weet het mythologische verhaal een universele strekking te geven door de hoofdpersonen stuk voor stuk fenomenaal uit te lichten en hun opvattingen over eer en loyaliteit te laten verdedigen.

Het Ajax-dilemma is een rijke en veelzijdige ‘filosofie van het leiderschap’, zoals de ondertitel luidt – een betoog dat de mening, of liever gezegd de houding van de lezer definitief zal veranderen.

Vertaling en inleiding door Jan Vorstenbosch

Het Ajax-dilemma

Filosofie

‘Paul Woodruff schrijft over leiderschap met het inzicht van de insider en de gevoeligheid van een dichter. Dit boek is volstrekt eerlijk, volstrekt vatbaar voor discussie en weerlegging, en geschreven met een hartstochtelijke integriteit die van de lezer een gelijkwaardige integriteit vraagt.’ – Martha Nussbaum
‘Het boek is een waar meesterwerk boordevol schitterende analogieën, beschouwingen en wijsheden.’
– Managementboek
‘Met grote precisie laat Woodruff zien dat het verband tussen rechtvaardigheid, eerlijkheid en mededogen heel anders is dan je in eerste instantie zou denken.’ – Marc van Dijk in Trouw ****
 Wat kunnen we nog van de klassieke Oudheid leren? Leidinggeven is geen managen.’ – Nederlands Dagblad

Over de auteur

Paul Woodruff (1943) is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Chicago in Austin, waar hij gedurende meer dan twintig jaar posities bekleedde als hoofd van het departement, honorair directeur en decaan. Hij diende in het Amerikaanse leger in de Vietnamoorlog van 1969 tot 1971 en behaalde in die tijd de rang van kapitein. Tot de vele boeken die hij schreef behoren Eerbied (2001), De eerste democratie (2005) en De noodzaak van theater (2008).