Het leven als tragikomedie

Tim Fransen

ISBN: 9789047711643 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 7,50

Een herwaardering van het komische

Het menselijk bestaan is onlosmakelijk verbonden met een zekere tragiek. We zijn sterfelijk en kwetsbaar; we leven in een wereld waarin verschillende waarden met elkaar botsen; en we hebben het eigenaardige vermogen om allerlei existentiële vragen te stellen waar we geen antwoord op krijgen. Tot overmaat van ramp gaan we hiermee om door deze tragiek op allerlei manier te ontkennen.

In Het leven als tragikomedie pleit Tim Fransen voor een herwaardering van het komische. Hij betoogt dat het komische niet een tegenpool is van het tragische, maar dat humor juist een alternatief perspectief biedt op ons onvermijdelijke falen. Een perspectief dat ons in staat stelt om het tragische onder ogen te zien, in plaats van een uitvlucht te zoeken in de vaak destructieve ontkenning ervan. En bovendien een perspectief dat een voedingsbodem kan vormen voor een gevoel van solidariteit met onze medestuntelaars.

Het leven als tragikomedie

Maand van de Filosofie

Over de auteur

Tim Fransen (1988) is cabaretier en studeerde psychologie en filosofie. Met zijn eerste filosofische cabaretvoorstelling Het failliet van de moderne tijd won hij de Neerlands Hoop, de prijs voor het grootste cabarettalent. Voor zijn tweede solovoorstelling, Het kromme hout der mensheid, ontving hij de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. In 2018 debuteerde hij als schrijver met zijn filosofische boek Brieven aan Koos.