Het lied van de blauwe pinguin

Petr Horáček

ISBN: 9789047707455 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 14,95
Vertaler(s): Jesse Goossens

Een poëtisch en ontroerend verhaal over vriendschap, van de maker van Kleine muis zoekt een huis

Ver weg in het zuiden werd een blauwe pinguïn geboren.
Een blauwe pinguïn zie je niet elke dag.
‘Ben jij wel een echte pinguïn?’ vroegen de andere pinguïns.’
Ik voel me een pinguïn,’ zei Blauwe Pinguïn.

De andere pinguïns weten het zo net nog niet. En hoe Blauwe Pinguïn ook probeert te laten zien dat hij een van hen is, de anderen laten hem in de steek.
Blauwe Pinguïn is eenzaam, maar ‘s nachts wordt hij in zijn dromen bezocht door een prachtige witte walvis die hem meeneemt. Voor die walvis maakt Blauwe Pinguïn een lied, en hij zing het elke dag, in de hoop dat de vriend uit zijn dromen komen zal.
Het is niet de walvis, maar een kleine pinguïn die wordt aangetrokken door zijn lied. Ze worden vrienden – en ook voor hem maakt Blauw Pinguïn een lied. Zo mooi dat ook de andere pinguïns naar hem toe komen.

Het lied van de blauwe pinguïn is het meest persoonlijke prentenboek van Petr Horacek. Net zoals de blauwe pinguïn zijn plek moet vinden tussen zijn net-een-beetje-andere soortgenoten, moest hij als Tjechische immigrant zijn plaats vinden in Engeland.

Het lied van de blauwe pinguin

Prentenboeken

Recensies

‘Horáceks illustraties zijn prachtig. Ze zijn eenvoudig,  maar pakken precies de emoties bij de
kladden die het verhaal beschrijft.’
**** Dagblad De Limburger

‘Wat is het toch fijn als een prentenboek niet alleen inhoudelijk erg leuk is, maar ook qua illustraties en vormgeving een lust voor het oog is.
Gooi- en Eemlander

onovertroffen is de expressiviteit van de beelden, of het nu om eenzame pinguïn dan wel goedmoedige walvis gaat. Met weinig middelen doet Horáček erg veel.’
Cutting Edge

‘De afbeeldingen zijn, zoals we gewend zijn van Petr Horáček, prachtig. De kou spat van de pagina’s af.’
Leestafel

‘bij het zien van de winterse tafereeltjes kreeg ik het gelijk wat kouder, zo mooi en goed is dat weergegeven….Maar het is niet alleen een mooi boek om te zien, het verhaal is ook prachtig en zelfs ontroerend.’
Peuter-Kleuterboekenland

‘Hartverwarmend verhaal over anders zijn, eenzaamheid en vriendschap en de betekenis van muziek die je je thuis laat voelen.’
NDB Biblion

Het lied van de Blauwe Pinguïn is op zo’n prachtige manier vormgegeven, dat je het bij het lezen gewoon kouder krijgt. Dit is mij nog nooit overkomen en ik vond dit een hele aparte gewaarwording. De paginabrede illustraties geven de Zuidpool in al haar ijzige glorie weer. Allerlei tinten blauw en groen spatten van de pagina’s af, met als pareltje de roodoranje zon.’
Banger Sisters

‘Petr Horácek heeft opnieuw een verrassend verhaal geschreven. Een verhaal met een boodschap, een verhaal dat aanzet tot nadenken, een verhaal dat anders is dan alle andere verhalen. De illustraties geven de sfeer van het verhaal perfect weer.
Juf Anke

 

Inkijkfragment

Over de auteur

Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekenmaker. Bij Lemniscaat verschenen al vele boeken van zijn hand, waaronder Het lied van de blauwe pinguïn, Gulzige Geit, Kleine Muis en de rode knikker, Zo mooi zijn dieren, En de maan lachte, Kriebelbeestjes en Moppereend.