Opvrolijkvogeltje

Edward van de Vendel, Dieter Schubert & Ingrid Schubert

ISBN: 9789047707073 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 14,95

Opvrolijkvogeltje is nu al klassiek: een boek dat spat van de liefde en de kleur in het leven van ouders en kinderen

O, het is ochtend, en dit wordt weer een hele drukke dag!


Opvrolijkvogeltje moet aan de slag. Als dit prachtige, veelkleurig vogeltje door het land vliegt, brengt ze vrolijkheid en energie aan alle dieren die ze tegenkomt – maar bij elke ontmoeting  verliest ze zelf een beetje van haar kleur. Aan het eind van de dag is ze grijs en moe… totdat ze terugkeert naar haar nest, waar haar jonkies haar weer opladen met nieuwe kleur en levenskracht.


Ingrid en Dieter verdiepten zich voor deze samenwerking in de door Edward bedachte Australische dierenwereld en schiepen onder meer de knuffeligste wombatjes, een koninklijke kangoeroe en aandoenlijke oude emoes. En natuurlijk zit het rijk van Opvrolijkvogeltje op Schuberteske wijze vol beeldgrapjes.

Opvrolijkvogeltje

Prentenboeken

‘Het metier en de speelse fantasie van de tekenaars in combinatie met de uitgepuurde, trefzekere taal van Van de Vendel maken van Opvrolijkvogeltje een hartverwarmende belevenis. Het perfecte medicijn tegen verzuring.’
De Morgen

‘Ingrid en Dieter Schubert blijven maar prachtige prentenboeken maken en het is nauwelijks nodig om hun werk aan te bevelen. Maar dit boek, dat ze met dichter Edward van de Vendel maakten, is wel iets heel bijzonders.’
De Volkskrant

‘De eerste bladzijde van het prentenboek ‘Opvrolijkvogeltje’ is al ontzettend leuk. Het verhaal wordt namelijk verteld door twee vissen op pootjes. Twee vissen op pootjes! Wie verzint dat nou?’
Leesfeest

‘Het werk van zowel schrijver Edward van de Vendel als van illustratoren Ingrid en Dieter Schubert is veelvuldig bekroond. Dit prentenboek getuigt nogmaals van hun vakmanschap. Een ontroerend prentenboek waar kleine en grote mensen blij van worden.’
Kiddo

‘de afbeeldingen zijn erg aansprekend’
Leestafel.info

‘Ingrid en Dieter Schubert hebben zich verdiept in de door Edward van de Vendel bedachte Australische dierenwereld, en hebben het verhaal werkelijk adembenemend geillustreerd, vol met hun beeldgrapjes. Dit is een van de nieuwe klassiekers. Zet naast je andere favorieten van de Schuberts of Edward van de Vendel, want dit is een toevoeging aan de collectie die je niet gemist wilt hebben.
Bek Boeken en bijzonders

‘Het verhaal is vlot geschreven in mooie, niet te lange zinnen. Hierbij staan geweldige tekeningen die heel nauwkeurig en gedetailleerd zijn. Het Opvrolijkvogeltje heeft de prachtigste kleuren gekregen. Voeg dit prentenboek aan je verzameling toe en je bent meteen vrolijk!
JufAnke.nl

De omslag van Opvrolijkvogeltje maakt je al vrolijk. Zo kleurrijk! …De illustraties zijn sfeervol en het verhaal is erg leuk om voor te lezen, met ruimte voor interactie met je kind. En het einde vind ik nog het allerliefst…
Biebmiepje

Over de auteur

Edward van de Vendel (Leerdam 1964) schrijft prentenboeken, gedichten voor jong en oud, jeugdromans, recensies en blogs – om maar het een en ander te noemen. Zijn werk is overladen met prijzen.

Edward van de Vendel bedacht ook ABC Yourself. Vier zeer getalenteerde jonge schrijvers bloggen een ABC bij elkaar. Elk blogstuk behandelt een onderwerp dat zij kiezen uit hun dagelijks leven. De website zet de blogstukken op alfabet. Na een jaar hebben ze zichzelf geABC’t.

Over de illustrator

Dieter Schubert (Oschersleben, 1947) groeide op in Oost-Duitsland. Toen hij vijf jaar was, vluchtten zijn ouders samen met hem en zijn jongere zus op eerste kerstdag naar het Westen. Dieter wilde eigenlijk van kleins af aan alleen maar tekenen. Zijn eerste woorden waren niet voor niets ‘Buch und Bei (Bleistift)’, boek en potlood, en hij maakte op zijn zevende zijn eerste olieverfschilderij. Zijn ouders vonden het prachtig, maar Dieter moest eerst een beroep leren voordat hij naar de Kunstacademie mocht gaan. Hij kon immers ook heel goed met cijfers omgaan. Zo leerde Dieter eerst een vak bij een grote handelsonderneming. Wat was het een opluchting toen hij een paar jaar later toegelaten werd op de Kunstacademie! In het laatste studiejaar leerde hij Ingrid kennen en nadat ze allebei hun examen hadden gehaald besloten ze samen naar een andere stad te gaan. Berlijn of Hamburg? Het werd Amsterdam. 


Waar Ingrid altijd wilde illustreren, droomde Dieter eigenlijk van een carrière in de vrije kunst. Ook op de Rietveld Academie in Amsterdam wilde hij verder in die richting, en hij interesseerde zich daarnaast in beeldhouwen. Maar toen Ingrid besloot naar de illustratieklas te gaan, duurde het niet lang voordat Dieter van plan veranderde. Het eerste prentenboek dat hij samen met Ingrid maakte, kwam eigenlijk voort uit een grap: hun tekenleraar Piet Klaasse vond dat het duo zo goed kon visualiseren voor kinderen. Het prentenboek dat ze naar aanleiding van die opmerking maakten, Er ligt een krokodil onder mijn bed!, werd niet alleen uitgegeven door Lemniscaat, maar verscheen meteen in veertien landen tegelijk.


Pas tijdens het maken van Er ligt een krokodil onder mijn bed! merkten Dieter en Ingrid dat ze heel goed samen aan een project kunnen werken. Sindsdien maken ze al meer dan dertig jaar samen prentenboeken en voorleesbundels. Wie precies wat doet, weet niemand. Wel is Dieter de nauwkeurige, degene die ervoor zorgt dat er geen slordigheden in het werk ontstaan. Maar het illustratorenechtpaar werkt nauwkeurig samen aan ieder boek, van het ontstaan tot het idee tot het uitwerken van elkaars aanvullingen. Nog steeds zijn schilderen en beeldhouwen Dieter’s passies, en sinds kort ook fotografie. Maar zodra er een mooi verhaal ontstaat, beginnen de vingers te kriebelen…


Niet alleen in Nederland zijn er vele fans van de Schuberts, zoals ze soms liefdevol genoemd worden, de miniheks op discoschoenen en de norse zeerover met watervrees vonden hun weg naar kinderkamers overal ter wereld. De prentenboeken bereiken vooral grote oplagen in onder meer Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Amerika, Japan en China.


Ingrid en Dieter zijn geadopteerd door de Kinderboekwinkel in Amsterdam, door De Utrechtse Kinderboekhandel in Utrecht en door Boekhandel Marsman in Emmeloord. In deze winkels kunnen ze je alles over hen vertellen en misschien loop je na een bezoekje wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!


Bron: Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd van Joukje Akveld

Over de illustrator

Ingrid Schubert (Essen, 1953) groeide op in Duitsland. Haar vader wilde graag dat ze een degelijke studie zou gaan volgen (Pedagogiek of Geneeskunde), maar Ingrid wilde liever modetekenares worden. Uiteindelijk stemde haar vader in en begon Ingrid kunstgeschiedenis, grafiek en vrije schilderkunst aan de Kunstacademie in Münster te studeren. Daar ontmoette ze Dieter, en na hun examen besloten de twee om samen voor een jaar naar Amsterdam te gaan en zich verder te verdiepen in Grafiek.


Op de Rietveld Academie volgde Ingrid ook de illustratiewerkgroep, die ze heel uitdagend vond. Toen na een jaar de studiebeurs verlengd kon worden, wisselde ze al gauw van vak. Dat was een gouden greep, want nu kwamen haar twee passies bij elkaar: Verhalen en tekeningen. Al gauw maakte Dieter ook de overstap naar Illustratie. Hun eerste prentenboek maakten ze naar aanleiding van een weddenschap: Ingrid had een idee over een krokodil onder een bed, en Dieter beweerde dat hij die beter kon tekenen dan zij. Samen gingen ze aan de slag, met Er ligt een krokodil onder mijn bed! als resultaat, dat niet alleen werd uitgegeven door Lemniscaat, maar bij uitgeverijen in veertien landen tegelijkertijd.


Om later de kost te kunnen verdienen studeerde Ingrid naast Illustreren het vak Kunstpedagogiek en legde ze haar examen als vakdocente beeldende vorming af. Sindsdien geeft ze een dag per week les aan volwassenen. Mode vindt ze ook nog steeds spannend. Maar het allerleukste is het verzinnen en werken aan een kinderboek!


Ingrid en Dieter Schubert mogen dan wel al dertig jaar samen boeken maken, niemand weet precies wie wat doet. In ieder geval gaat Ingrid meer over de subplots, en zorgt ze ervoor dat het verhaal niet teveel over de hoofden van de lezers gaat. Ze vinden het allebei leuk om in de illustraties allerlei grapjes en verwijzingen naar beeldende kunstwerken te maken. Maar naast mooie en grappige illustraties maken, wil Ingrid kinderen ook méér meegeven dan alleen luchtig vermaak. Zonder betuttelend te blijven, want daar hebben zowel Ingrid als Dieter Schubert een hekel aan.


Niet alleen in Nederland zijn er vele fans van de Schuberts, zoals ze soms liefdevol genoemd worden, de miniheks op discoschoenen en de norse zeerover met watervrees vonden hun weg naar kinderkamers overal ter wereld. De prentenboeken bereiken vooral grote oplagen in onder meer Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Amerika, Japan en China.


Ingrid en Dieter zijn geadopteerd door Kinderboekwinkel  in Amsterdam, door De Utrechtse Kinderboekhandel in Utrecht en door Boekhandel Marsman in Emmeloord. In deze winkels kunnen ze je alles over hen vertellen en misschien loop je na een bezoekje wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!


Bron: Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd van Joukje Akveld