Het sleutelkruid

Paul Biegel & Harmen van Straaten

ISBN: 9789047750093 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 15,95

Houden verhalen de oude koning in leven?

Koning Mansolein is oud, heel oud: wel duizend jaar. Haas maakt zich zorgen. Het hart van de koning is zwak. Alleen de wonderdokter zou het oude, versleten hart van de koning nog kunnen opwinden. Daarvoor moet de dokter op zoek naar het sleutelkruid, dat ver weg groeit.

De reis is lang en voert over heidevlakten, door donkere bossen en langs verraderlijke moerassen. Zal de wonderdokter op tijd terug zijn? Als het hart van de koning elke dag één keer flink klopt, zal hij het misschien redden. Daarom stuurt de wonderdokter alle dieren die hij tegenkomt naar het paleis van de koning om daar hun spannendste en mooiste verhalen te vertellen.

Het sleutelkruid

Biegel bibliotheek

‘Vrolijke en droevige verhalen over vriendschap, trouw en slimheid.’ 
NBD Biblion


‘Prachtig beeldend geschreven boek dat je meevoert naar een avontuurlijke sprookjeswereld waar je niet meer uit wilt. Zo behoort Het sleutelkruid tot de mooiste kinderklassiekers van de vorige eeuw.’
Kinderopvang


‘Paul Biegel wist wat kinderen zoeken in een boek: spanning, fantasie en avontuur. En ook dit boek voldoet weer aan al die kinderwensen. Het is niet voor niets bekroond als ‘Beste kinderboek’.’
peuteren.nl


‘Heel bijzonder aan Paul Biegel is zijn taal, de spannende manier van vertellen. Alles ruist, klotst en klatert. Het best kun je dat horen als zijn boeken worden voorgelezen. Als je je ogen dichtdoet, hoor je het kraken van het bos en het huilen van de wind.’
Kidsweek junior


Het sleutelkruid is het favoriete kinderboek van onder meer kinderboekenschrijver Jacques Vriends en Pieter Steinz, oud-Chef Boeken van NRC.


‘Wat Het sleutelkruid en Biegels werk in het algemeen ook zo goed maken, is de tijdloosheid ervan. Biegel heeft een fantasiewereld gecreëerd met pratende dieren en magische krachten zonder een notie van tijd (buiten die van dag en nacht) of verbinding met de hedendaagse werkelijkheid toe te voegen. Ook heeft Biegel universeel herkenbare levenslessen verweven in zijn werk, zoals dat je beter niet kunt liegen en stelen ook maar beter kunt laten. Het sleutelkruid is daarom een tijdloos sprookje dat nog vele generaties zal aanspreken.’
Cleeft


‘Het is fantastisch om Het sleutelkruid te (her)lezen omdat dit boek een prachtige ode is aan de kracht van verhalen.’
Naar School

Beste Kinderboek 1965


Genomineerd voor de Griffel der Griffels

Over de auteur

Paul Biegel (1925 – 2006) werd geboren in Bussum als jongste van negen kinderen. De lagere school doorliep hij zonder moeite, het gymnasium daarna minder makkelijk tot zijn eindexamen in 1945. Voor pianist (wat hij wilde worden) had hij te weinig talent, hij is journalist geworden. Tegelijkertijd studeerde hij rechten, maar na de mislukte piano werd het verlangen schrijver te worden steeds sterker. Zo waagde hij het tenslotte (in 1958) bij de Marten Toonder Studio’s te solliciteren naar een baan als stripverhalenschrijver en hij werd aangenomen.
Daar leerde hij het vak, zowel wat betreft het bedenken van verhalen als het leesbaar op schrift zetten. Na een paar jaar kon hij het goed genoeg om een boek te maken: De Gouden Gitaar, dat in 1962 uitkwam bij Uitgeverij Holland. Sindsdien zijn er meer dan vijftig boeken van zijn hand verschenen.
Biegels werk geniet een grote populariteit bij kinderen en werd bekroond met Zilveren en Gouden Griffels, de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtum Prijs.
Zelf las hij niet zo veel, een paar boeken per jaar. Als kind hield hij ook meer van buitenspelen. Alleen de sprookjes van Grimm en de avontuurverhalen van Jules Verne, daar was hij dol op. En natuurlijk ook op Kruimeltje, Dik Trom en De Scheepsjongens van Bontekoe.
Op 21 oktober 2006 is Paul Biegel op 81-jarige leeftijd overleden.

Over de illustrator

Harmen van Straaten (Arnhem, 1961) werkt ruim vijftien jaar als illustrator en heeft in die periode meer dan 250 boeken geïllustreerd. Hij schreef en tekende onder andere de prentenboeken De liefste kusjes zijn voor jou en Ik heb van jou gedroomd vannacht.Onlangs verscheen zijn eerste cross-overroman, Wonderland. Voor Sesamstraat maakte hij een aantal animatiefilmpjes, waarvoor hij een opleiding volgde aan The Royal College of Art in Londen.Wil je nog meer weten over Harmen van Straaten? Bezoek dan zijn website.