Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Annet Huizing

ISBN: 9789047701590 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 14,95

Een meeslepend verhaal en een schrijfcursus in één

Katinka wil schrijfster worden. De verhalen komen zomaar op in haar hoofd. Maar ze weet niet goed hoe ze ze op papier moet zetten. Daarom trekt ze op een dag de stoute schoenen aan en klopt aan bij haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster. Lidwien wil Katinka wel schrijftips geven, in ruil voor hulp in de tuin.


Lidwien stelt Katinka allerlei vragen over wat lezen en schrijven voor haar betekent. Ze leert haar formuleren en vooral kijken, en Katinka schrijft en herschrijft haar leven. Want haar moeder is al jaren dood en haar vader is verliefd of heeft een midlifedinges. Of allebei.

Ondertussen hoort Katinka steeds meer over het leven van Lidwien, dat óók de moeite van het opschrijven waard is. En terwijl er een bijzondere vriendschap ontstaat, leert Katinka iets over het leven en schrijft ze per ongeluk een boek.

Wat Jostein Gaarder deed voor de filosofie, doet Annet Huizing voor het schrijverschap. In een bijzonder, ontroerend verhaal leert ze ook de lezer iets over het leven en over hoe je dat nou doet, een boek schrijven.

Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Jeugd

‘Niet alleen een sterk kinderboek over rouwverwerking, maar tegelijkertijd een inspirerende schrijfcursus. […] De toon is nuchter, vaak geestig en op de juiste momenten ontroerend.’ Trouw


‘Van alles wat en van alles evenveel. Een boek dat in geen enkel hokje past en derhalve in de boekhandels in alle kasten tegelijk zou moeten staan. Annet Huizing deed […] het alleronmogelijkste.’ Griffeljury 2016‘Van alles wat en van alles evenveel. Een boek dat in geen enkel hokje past en derhalve in de boekhandels in alle kasten tegelijk zou moeten staan. Annet Huizing deed […] het alleronmogelijkste.’ Griffeljury 2016


‘Dit is een ontroerend en knap boekendebuut dat niet alleen de doelgroep zal weten te boeien. Met de schrijflessen kan ook menig volwassen auteur, waaronder uw recensent, haar of zijn voordeel doen.’ Leeskost.nl


‘Een gelaagd en rijk verhaal over hoe Katinka worstelt met het verlies, maar nog meer met het niet kennen van haar moeder. Huizing weeft vakkundig de verschillende lagen door elkaar. De persoonlijke worsteling van Katinka binnen het gezin en haar ontmoetingen met de schrijfster daarbuiten waarin de vele schrijftips verwerkt zitten. .. Je leeft mee met het hoofdpersonage, ontroering en humor gaan hand in hand. Pluizuit.be


‘Een vloeiende en lichtvoetige roman met echte mensen en thema’s die ertoe doen.’ jaapleest.nl

Zilveren Griffel 2015

Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing is bekroond met een Zilveren Penseel. Op dinsdag 6 oktober wordt bekend of Annet Huizing ook de Gouden Griffel ontvangt. De jury zei over het boek:


Hoe ik per ongeluk een boek schreef is van alles wat en van alles evenveel. Een boek dat in geen enkel hokje past en derhalve in de boekhandels in alle kasten tegelijk zou moeten staan. (…)
Boeken die grenzen overschrijden stelen het hart van deze jury. Al was het alleen maar omdat het de jury een alibi geeft zelf met een grens te schuiven, en zo een Griffel te kunnen geven aan dit verhaal, dat misschien wel het verhaal zelf als ware hoofdpersoon heeft.’Over de auteur

Annet Huizing (1960) schrijft fictie en non-fictie voor kinderen. Ze woont op een woonboot in de Utrechtse wijk Lombok. Sinds 1997 heeft ze haar eigen tekstbureau. In 2014 debuteerde ze bij Lemniscaat met de jeugdroman ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ (bekroond met een Zilveren Griffel 2015).
Het boek is vertaald naar het Duits, Frans, Sloveens, Koreaans, Italiaans en Turks. Een Russische, Vietnamese en Taiwanese vertaling zijn in voorbereiding. In september 2017 verscheen ‘De zweetvoetenman’. Voor dit non-fictieboek (voor alle leeftijden) dook ze in de wereld van het recht. Samen met illustrator Margot Westermann brengt ze de rechtsstaat tot leven in spannende, ontroerende en grappige waargebeurde verhalen. De zweetvoetenman werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018 en de Gouden Lijst 2018 en is bekroond met een Zilveren Griffel 2018, Best Verzorgde Boeken 2017 en de Mr. Eva Meillo Prijs 2018.