Ik ben geen racist

Per Nilsson

ISBN: 9789056379223 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 17,95
Vertaler(s): Femke Blekkingh-Muller

Svenne raakt in de ban van een pro-nationalistische beweging

Tijdens een weekend in Stockholm wordt Svenne neergestoken door allochtone jongens. Hij overleeft het. Kort daarop raakt hij in contact met een zekere Nils Dackeman, die hem meeneemt naar bijeenkomsten van zijn politieke partij ‘Rechtvaardig Zweden’. Deze partij komt op vor de ‘gewone Zweed’ en blijkt fel anti-islam te zijn.


Svenne raakt in de ban van Dackeman en wordt benoemd tot partijsecretaris. Ze organiseren demonstraties met een steeds agressiever karakter. Er wordt gezwaaid met Zweedse vlaggen, hoofddoeken worden afgerukt en winkels van allochtonen worden geplunderd. Het geweld loopt compleet uit de hand.


Dit is nooit Svennes bedoeling geweest. Hij moet vluchten. Hoe komt hij er zonder kleerscheuren af?

Ik ben geen racist

Young Adult

Over de auteur

Per Nilsson schrijft boeken voor jongeren. Daarin stelt hij thema’s centraal die hemzelf fascineren en die tegelijkertijd aansluiten bij de belevingswereld van zijn doelgroep. Zo gaat Het lied van de raaf over de vervuiling van het milieu en is het tegelijkertijd een roman over hoop, geloof en liefde. Alleen wie vertrouwen in de toekomst heeft, zal vooruit kunnen blijven kijken zonder de hoop te verliezen.

In De geur van Melisse is het de intense, eerste liefde van een jongen voor een meisje die beschreven wordt, en in Jij, jij en jij staan drie jonge mensen centraal die allen op hun eigen manier op zoek zijn naar hun identiteit.

Net zo belangrijk als de inhoud is de vorm van de verhalen. In Het lied van de raaf heeft de auteur een spel gespeeld met het getal zeven: het boek is verdeeld in zeven liederen, zeven hoofdstukken en elk hoofdstuk is verdeeld in zeven paragrafen.

De geur van Melisse leest als een script en bevat allerlei aspecten die in de film een rol spelen, en in Anders dan jij speelt de schrijver met vooruitwijzingen die de lezer prikkelen om verder te lezen. De bijzondere compositie van de verhalen stelt de lezer steeds voor verrassingen, waardoor Nilssons boeken nooit saai worden.

Van zijn hand verschenen bij Lemniscaat ook de boeken 15 en 17.