Ik kom zo!

Anke Kranendonk & Jung Hee Spetter

ISBN: 9789056371289 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 14,95

Een vertederend prentenboek over een meisje wat zelf aan de slag gaat als haar moeder geen tijd heeft

Peggy wil voorgelezen worden, maar mamma roept: ‘Ik kom zo, ik ben even bezig…’

Wat ze ook probeert, mamma heeft geen tijd.

Dan gaat Peggy maar alleen aan de slag. En als mamma eindelijk klaar is…

‘Ik kom zo, ik ben even bezig…’

Ik kom zo!

Prentenboeken

Inkijkfragment

Over de auteur

Anke Kranendonk werd in 1959 in Baarn geboren. Na de middelbare school verhuisde ze naar Amsterdam en meldde zich aan bij de Sportacademie. ‘Ik moest de hele dag rondjes rennen op het atletiekveld,’ vertelt ze. ‘Binnen twee maanden zat ik al in het gips.’ Omdat ze niet precies wist wat ze toen wilde gaan doen, besloot ze naar de Pedagogische Academie te gaan om er al lerende achter te komen wat ze echt wilde. Anke vond het leuk om kinderen voor te lezen, met hen te zingen en koekjes te bakken, maar elke dag rekenen vond ze niets – daarin kon ze haar fantasie niet kwijt.


Na de Pedagogische Academie volgde ze lessen in het acteervak en in de zangkunst en begon ze direct te spelen in een toneelgezelschap. Ze werkte mee aan verschillende televisieproducties – zoals Buurman Bolle van de VPRO – en richtte haar eigen theatergroep op, ‘Lieve Jan’, waarmee ze op alle scholen en in alle theaters van Nederland heeft gespeeld.


Anke Kranendonk schrijft haar boeken thuis en soms gaat ze een paar dagen naar het klooster. Daar is het rustig en stil en hoeft ze niet te denken aan koken, boodschappen doen en kinderen naar school brengen. Thuis leest ze over wat ze in het klooster geschreven heeft, werkt het bij en bedenkt hoe het verder moet. Het verzinnen van nieuwe stukken doet ze tijdens het hardlopen of het afwassen – zo werkt ze met haar handen en hoofd tegelijk. In haar verhalen beschrijft Anke Kranendonk op een heel herkenbare manier hoe kinderen denken en voelen. Hoewel ze niet terugschrikt voor zware onderwerpen, is de toon van haar verhalen luchtig. De boeken zetten de lezer aan tot nadenken, maar tegelijkertijd is de stijl humoristisch.


Schrijven vindt Anke net een treinreis. Je moet van A naar B. Het is de taak van de schrijver om uit te zoeken hoe dat traject verloopt en wat er allemaal in de wagons komt. In haar hoofd gaat die reis heel snel – ze heeft vaak meteen al een heel verhaal in haar hoofd. Het schrijven zelf gaat langzamer. Maar als de trein eenmaal rijdt, gaat de rest eigenlijk vanzelf. En ze komt onderweg van alles tegen waar ze van tevoren niet aan had gedacht. ‘Dat maakt schrijven zo leuk.’


Wist je trouwens dat Anke Kranendonk een tijdje de horoscoop in het maandblad Hoe overleef ik? schreef? Voor nog veel meer weetjes en informatie over Anke Kranendonk kun je terecht op haar website.


Anke is geadopteerd door Boekhandel Bloemendaal en door Boekhandel Venstra in Amstelveen. In deze winkels kunnen ze je alles over haar vertellen en misschien loop je na een bezoekje wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!


Anke is schoolschrijver op een school in Amsterdam.

Over de illustrator

Jung-Hee Spetter werd in 1969 geboren in Poesan, Zuid-Korea. Toen ze negen was verhuisde ze naar Nederland. Na de middelbare school ging ze naar de Kunstacademie in Kampen. Tekenen bij kinderverhalen was altijd een hobby van haar geweest en haar afstudeeronderwerp was dan ook illustratie.


Inmiddels heeft Jung-Hee Spetter al verschillende prentenboeken gemaakt. Haar eerste boek, Lang zal ik leven! maakte ze samen met Anke de Vries, die de tekst schreef. Daarna heeft ze nog een prentenboek gemaakt met de schrijfster Anke Kranendonk en maakte ze zelf een serie boekjes voor peuters over de vier seizoenen.


Haar illustraties vallen op door de heldere kleuren en de eenvoudige vormen. Behalve met illustreren, houdt Jung-Hee Spetter zich ook bezig met het beschilderen van kindermeubels en het maken van schilderijen. De afgelopen jaren nam ze deel aan verschillende exposities in onder andere Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn en Amersfoort.