Kees van Dijk

Elle van Lieshout, Erik van Os & Jan Jutte

ISBN: 9789047704997 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 14,95

Een hilarisch prentenboek over een doodgewone dinosaurus met voorspellende gaven

Er was een dinosaurus,
zijn naam was Kees van Dijk.
Hij woonde met zijn vrouw Marie
in de buurt van Waterswijk.


Op de speelse wijze die hun prentenboekenteksten zo aansprekend maakt, huppelen Erik van Os en Elle van Lieshout door het leven van de dinosaurusfamilie Van Dijk. We horen hoe pa op jacht gaat en ma het huishouden doet, hoe Kareltje – het kind – met zijn vriendjes speelt en het gezin ’s avonds gezellig tafelt. En voor het slapengaan vertelt vader Kees natuurlijk
een verhaal…


En als ze gingen slapen
bij de ondergaande zon
zei Kareltje: ‘Vertellen pap!’
en Kees van Dijk begon
te vertellen over later
en met al wat Kees verzon
leek het of hij heel ver
in de toekomst kijken kon.


En dat toekomstig vergezicht lijkt toch wel héél erg op ons eigen dagelijks leven! Andersen-illustrator Jan Jutte penseelt in zijn karakteristieke stevige lijnen en krachtige kleuren een opgewekt en uitgelaten dinosaurusbestaan, waarin van alles te ontdekken valt. Een prentenboek dat ook voor jongetjes een feest is.

Kees van Dijk

Prentenboeken

‘Geslaagd, vrolijk prentenboek dat speelt met tijd en fantasie. Schitterende illustraties en rake teksten.’
NBD Biblion

‘De auteurs zijn in dit boek helemaal los gegaan, maar een minstens zo grote rol is weggelegd voor de illustrator, Jan Jutte. Hij vertaalt de woorden in beelden die verder gaan, die beide werelden verbinden en de familie tot leven laat komen. In de kleurige platen… krijgt de dinosaurussen-familie karakter. …maakt het prentenboek een feest voor het oog. Een heerlijk boek om steeds weer te lezen en te bekijken, voor kinderen vanaf een jaar of vier.’
5***** op Hebban.nl

Dit fantasierijke verhaaltje heeft het helemaal. …de tekst is verder goed geschreven, erg humoristisch en origineel en vooral de gewone Hollandse namen en de nadruk op de gewoonheid van het dinogezin en hun vrienden maakt het verhaal grappig. …De afbeeldingen van Jan Jutte vullen het verhaal prachtig aan. Ook deze zitten vol kostelijke vondsten die je regelmatig doen glimlachen. Uitstekend voorlees- en kijkboek.
Leestafel.info

Over de auteur

Elle van Lieshout werd in 1963 geboren als jongste van acht kinderen. Ze woonden met hun vader, moeder en opa op een boerderij in een klein Brabants dorpje: Odiliapeel. Toen ze zes was ging haar moeder dood en kreeg ze een heuse stiefmoeder als in een sprookje.
Haar leven verliep erg rommelig; veel verhuizen, veel scholen, weer een andere stiefmoeder, dit keer een lieve. Later deed ze van alles en nog wat. Ze studeerde onder andere pedagogiek, deed sportmassage, gaf Nederlands aan vluchtelingen, was kok in een vegetarisch restaurant en werkte in een natuurwinkel.
Uiteindelijk kwam prins Erik langs in zijn Opel Kadett. Ze kregen de twee beste kinderen van de wereld en leefden nog lang en gelukkig.

Haar eerste boek was ‘Mama komt toch altijd terug’ (1993). Het is opnieuw uitgegeven door Lemniscaat onder een andere titel: ‘De dagen daarna’. Het gaat over de dood van haar moeder. Voorheen dacht ze altijd:

Er zijn al zoveel boeken op de wereld. Ik geloof niet dat ik daaraan nog iets heb toe te voegen, behalve een boek over doodgaan. Ik vond bijna alle boeken daarover te mooi en niet echt genoeg. Maar na dat boek schreef ik samen met Erik van Os toch nog een heleboel andere boeken.

In 2017 debuteerde Elle als schrijver voor volwassenen met de roman ‘Tante’.
Elles boeken zijn vertaald in het Fries, Deens, Frans, Italiaans, Duits, Koreaans en Engels.

Erik van Os en Elle van Lieshout zijn geadopteerd door Kinderboekwinkel De Boekenberg in Eindhoven: daar kunnen ze je alles over hen vertellen en stap je na een bezoekje misschien wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!

Over de auteur

Erik van Os heeft gewerkt bij Okki (het kindertijdschrift) en was daarvoor gezondheidsvoorlichter bij de GGD (seks en drugs en zo), brugwachter, poppenspeler en kleuterleider. Samen met Elle van Lieshout schrijft hij teksten voor leesmethodes, boeken, liedjes, gedichten voor verschillende uitgeverijen en Sesamstraat. Elke week geeft hij lezingen op scholen en bibliotheken, het liefst over poëzie. Vroeger wilde Erik profvoetballer worden, maar hij is blij dat hij zijn leven gebeterd heeft en schrijver is geworden.

Erik van Os en Elle van Lieshout zijn geadopteerd door Kinderboekwinkel De Boekenberg in Eindhoven: daar kunnen ze je alles over hen vertellen en stap je na een bezoekje misschien wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!

Over de illustrator

Jan Jutte is illustrator van talloze prentenboeken. Hij won al driemaal het Gouden Penseel, onder meer voor het bij Lemniscaat verschenen Een muts voor de maan van Sjoerd Kuyper. Bij Lemniscaat verschenen onder andere Het geheugen van een olifant bij een tekst van Wessel Sandtke, en zijn meesterwerk: Andersen.