Kikker gaat fietsen! (of over het leed dat leven heet)

Maarten van Buuren

ISBN: 9789047701231 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 19,50

Het verhaal van een vooraanstaand intellectueel die in een depressie raakte – en daar weer uitkwam

In een vroeg voorjaar valt Maarten van Buuren – veelgeprezen hoogleraar, vertaler en essayist – ten prooi aan een depressieve crisis. Bewegen, doen en denken vertragen en komen uiteindelijk tot stilstand. Alle levenslust verdwijnt in een grauwe mist en lost daarin op. Gelukkig weet hij dankzij een combinatie van pillen, praten en fietsen na verloop van tijd weer op te krabbelen.

Van Buuren neemt je als lezer helemaal mee in zijn verhaal, want hij schrijft prachtig en is in staat tot een weldadige zelfironie. Kikker gaat fietsen! is een aangrijpend boek over volksziekte nummer 1 waarin velen zich zullen herkennen.

Kikker gaat fietsen! (of over het leed dat leven heet)

Filosofie

‘De schrijver is wars van het vage, op effectbejag gerichte tranentrekkende emoproza waarin we van de televisie over enge ziekten hebben leren denken en praten. Hij probeert zo precies en concreet mogelijk te zijn, ontleedt de ziekte in alle vertakkingen en mogelijke oorzaken en houdt zijn toon licht, ook in het diepste der diepte’- Parool

Over de auteur

Maarten van Buuren (1948) is de schrijver van het spraakmakende ‘depressieboek’ Kikker gaat fietsen! en van de historische boeken zoals Een ruimte voor de ziel en De afrekening. Hij is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en schrijft regelmatig over geschiedenis, kunst en literatuur voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.
‘Maarten van Buuren is begiftigd met een robuuste, lenige en bijna sexy schrijfstijl.’- Joost Zwagerman in NRC Handelsblad
Foto: Marlies Schouwstra