Kwaad in het sprookje

Marie-Louise von Franz

ISBN: 9789060695210 | Uitvoering: Paperback | Prijs: € 17,95

Goede en kwade krachten kunnen niet zonder elkaar bestaan. Sprookjes laten de werking zien van deze krachten in onszelf.


Sprookjes zijn de weerspiegeling van collectief onbewust materiaal. In dit materiaal is ook sprake van een soort fundamentele, onpersoonlijke ethische reactie die in de menselijke psyche is ‘ingeschapen’. Deze kan sterk afwijken van onze bewuste ethische reactie, die gevoed wordt door de normen en opvattingen van de maatschappij waarin wij leven. Volgens Marie-Louise von Franz bevatten sprookjes gedragsregels voor de manier waarop wij het kwaad, dat zich op verschillende niveaus in ons leven manifesteert, het hoofd kunnen bieden.

Kwaad in het sprookje

Psychologie

Over de auteur

Marie-Louise von Franz (1915-1998) was wetenschapper, Zwitserse psycholoog en medewerkster van Carl Gustav Jung. In Zürich richtte zij het C.G. Jung-Instituut op, waar zij jarenlang werkzaam was als docente en leeranalytica. Von Franz schreef meer dan twintig boeken over analytische psychologie. Bij Lemniscaat verschenen van haar hand Het kwaad in het sprookje, De vrouw in het sprookje en De werkelijkheid in het sprookje.