Nederland

Charlotte Dematons

ISBN: 9789047704980 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 24,95

Het meest bijzondere en kleurrijke prentenboek in de Nederlandse geschiedenis

In vogelvlucht, met een arendsoog voor detail, bestrijkt Charlotte Dematons met haar éénharig penseel iedere uithoek van ons land.


Van Euromast tot Afsluitdijk, van Koningsdag tot bloeiende bollenvelden en een oma in Friesland die met haar rollator tussen taferelen van Avercamp en Bruegel door zwiert. Historie, verhalen en kinderliedjes, tradities en eigenaardigheden – alles is in Nederland te vinden.


Op elke plaat is minstens één kinderliedje te vinden, een personage uit de kinderliteratuur én een historische gebeurtenis. En – Charlotte eigen – het zoekboek wordt gecompleteerd met zeven terugkerende figuurtjes: de tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon, een tuinkabouter, een reiger, een geel camperbusje, de kleine kapitein met zijn Nooitlek én de overbekende gele ballon. En Zwarte Piet? Die mist in december de boot naar Spanje, maar gelukkig vindt hij een manier om thuis te komen.


Ingesloten bij Nederland vindt u een folder met daarin een beschrijving van de verhalen bij iedere plaat door Charlotte Dematons. Een nog veel uitgebreidere beschrijving van de verhalen in Nederland leest u in het boek Duizend dingen over Nederland.


Looking for the English version of this book?

Nederland

Prentenboeken

Recensies

‘Leuk om samen met je naaste te bekijken en te praten over vroeger en nu.’ – www.dementie.nl

Inkijkfragment

Prijzen

Zilveren Penseel 2013

Denkend aan Nederland van Charlotte Dematons zien we niet alleen brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, maar bijna een eeuw na Marsman ook meanderende snelwegen, en heel, heel veel mensen.
– uit het juryrapport van de Penseeljury 2013

Nederland van Charlotte Dematons is bekroond met een Zilveren Penseel! De jury noemde het prentenboek ‘een nationaal monument in beelden’ en ‘Ambachtelijk vakwerk dat dat van Anton Pieck overtreft maar een even lang leven en evenveel liefhebbers beschoren is, of zou moeten zijn. Elke plaat is anders én in artistiek opzicht verrassend.’

 

Over de auteur

Charlotte Dematons groeide op in Normandië, waar ze tweetalig werd opgevoed. Na haar middelbare school in Frankrijk ging ze naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in illustreren en ontwerpen. Tijdens de tentoonstelling van de eindexamenkandidaten werd haar werk opgemerkt door de uitgever van Lemniscaat. Hij gaf haar een opdracht voor het maken van een prentenboek. Dat werd ‘Dido’, haar debuut als prentenboekenmaakster. Sindsdien maakt ze voor veel uitgeverijen en tijdschriften illustraties en prentenboeken, waaronder diverse sprookjesboeken en de drie kijk- en zoekboeken van formaat ‘De gele ballon’, ‘Nederland’ en ‘Sinterklaas’. Dematons’ illustraties hebben vaak een sprookjesachtige sfeer en vallen op door de vele details. Voor ‘De sprookjes van Grimm’ ontving Charlotte Dematons de Zilveren Penseel 2006, en ‘Sinterklaas’, waarvan binnen vier jaar al meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht, werd in 2008 bekroond met een Gouden Penseel.