Raf

Anke Felix-Faure-de Vries & Charlotte Dematons

ISBN: 9789047701385 | Uitvoering: Losbladig | Prijs: € 24,95

Wat als je je lievelingsknuffel kwijt raakt? (Vertelplaten)

Benjamin raakt Raf, zijn lievelingsknuffel, kwijt. Hij is ontroostbaar. Gelukkig is Raf hem niet vergeten. Hij stuurt kaarten naar huis over zijn avonturen – zo kan Benjamin met hem meeleven en zijn verdriet vergeten.

In toenemende mate wordt gebruik gemaakt van zogeheten kamishibai-kastjes. Het voorlezen van een prentenboek krijgt op deze manier een geheel nieuwe dimensie. Uitgaande van vertelplaten en een klein theaterkastje, ook wel vertelkastje genoemd, wordt het verhaal verteld. Hierdoor wordt het voorlezen van een prentenboek een bijzondere ervaring: voor voorlezer en luisteraar!


De matgelamineerde platen zijn A3- formaat. Achterop staat de tekst van de voorgaande plaat. Ook wordt de tekst er op een los vel bijgeleverd

Raf

Prentenboeken

Recensies

‘Het verhaal wordt verteld door prachtige illustraties en ansichtkaarten met mooie postzegels. Vooral de schilderingen vanuit kikkerperspectief zijn fascinerend! Het meest komt dit verhaal tot zijn recht als je vertelt met vertelplaten en vertelkastje. Dan maak je er een verteltheater van!’ – Standaard

Over de auteur

´Wat mij het meest boeit in boeken zijn menselijke verhoudingen en hoe ze soms op een onbegrijpelijke manier uit de hand kunnen lopen.’


Anke de Vries (1936) debuteerde in 1972 met De vleugels van Wouter Pannekoek. Sindsdien schreef ze een groot aantal boeken voor verschillende leeftijden, waaronder Belledonne kamer 16, Het geheim van Mories Besjoer (Zilveren Griffel 1976)en het Kinderboekenweekgeschenk in 1993, Fausto Koppie. Voor uitgeverij Zwijsen maakte ze boeken voor kinderen die net kunnen lezen, en lesboekjes. Veruit haar bekendste boek is Blauwe plekken, dat sinds de verschijning in 1992 nog altijd door veel kinderen gelezen wordt. Haar laatste jeugdroman, De rode handschoen, verscheen in 2000. In 2008 verscheen het prentenboek Raf, geïllustreerd door Charlotte Dematons. Haar werk is in meer dan tien talen verschenen.


De boeken van Anke de Vries zijn in twee soorten onder te verdelen: de verhalen die zich in Nederland afspelen en de verhalen die zich in Frankrijk afspelen. Haar Nederlandse jeugdboeken gaan over serieuze onderwerpen als mishandeling, discriminatie, criminaliteit en vluchtelingen. In de boeken die zich in Frankrijk afspelen spelen detective-achtige elementen en het verleden een rol.

Anke de Vries woont met haar man in Frankrijk. Ze houdt zich bezig met het maken van collages. 

Over de illustrator

Charlotte Dematons groeide op in Normandië, waar ze tweetalig werd opgevoed. Na haar middelbare school in Frankrijk ging ze naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in illustreren en ontwerpen. Tijdens de tentoonstelling van de eindexamenkandidaten werd haar werk opgemerkt door de uitgever van Lemniscaat. Hij gaf haar een opdracht voor het maken van een prentenboek. Dat werd ‘Dido’, haar debuut als prentenboekenmaakster. Sindsdien maakt ze voor veel uitgeverijen en tijdschriften illustraties en prentenboeken, waaronder diverse sprookjesboeken en de drie kijk- en zoekboeken van formaat ‘De gele ballon’, ‘Nederland’ en ‘Sinterklaas’. Dematons’ illustraties hebben vaak een sprookjesachtige sfeer en vallen op door de vele details. Voor ‘De sprookjes van Grimm’ ontving Charlotte Dematons de Zilveren Penseel 2006, en ‘Sinterklaas’, waarvan binnen vier jaar al meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht, werd in 2008 bekroond met een Gouden Penseel.