De rode prinses

Paul Biegel & Fiel van der Veen

ISBN: 9789047750048 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 15,95

Als de Rode Prinses ontvoert wordt, is het een feest

‘Wij zijn nog nooit buiten de poort geweest,’ zegt zij.’Wij vinden dit erg leuk.’


De twaalfjarige Rode Prinses wordt ontvoerd door de drie gemene rovers Holz, Bolz en Schwanenstolz, als zij voor de eerste keer buiten het paleis komt. Ze vindt de ontvoering helemaal niet eng, ze geniet er zelfs van. Van het volk heeft niemand ooit de Rode Prinses gezien. De bevolking denkt hierdoor dat ze niet echt bestaat en dat het een truc van de koning is om de mensen geld uit de zak te kloppen. Intussen beleeft de Rode Prinses – die wel degelijk bestaat – het ene avontuur na het andere.

De rode prinses

Biegel bibliotheek

Inkijkfragment

Over de auteur

Paul Biegel (1925 – 2006) werd geboren in Bussum als jongste van negen kinderen. De lagere school doorliep hij zonder moeite, het gymnasium daarna minder makkelijk tot zijn eindexamen in 1945. Voor pianist (wat hij wilde worden) had hij te weinig talent, hij is journalist geworden.
Tegelijkertijd studeerde hij rechten, maar na de mislukte piano werd het verlangen schrijver te worden steeds sterker. Zo waagde hij het tenslotte (in 1958) bij de Marten Toonder Studio’s te solliciteren naar een baan als stripverhalenschrijver en hij werd aangenomen.


Daar leerde hij het vak, zowel wat betreft het bedenken van verhalen als het leesbaar op schrift zetten. Na een paar jaar kon hij het goed genoeg om een boek te maken: De Gouden Gitaar, dat in 1962 uitkwam bij Uitgeverij Holland. Sindsdien zijn er meer dan vijftig boeken van zijn hand verschenen.


Biegels werk geniet een grote populariteit bij kinderen en werd bekroond met Zilveren en Gouden Griffels, de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtum Prijs.


Zelf las hij niet zo veel, een paar boeken per jaar. Als kind hield hij ook meer van buitenspelen. Alleen de sprookjes van Grimm en de avontuurverhalen van Jules Verne, daar was hij dol op. En natuurlijk ook op Kruimeltje, Dik Trom en De Scheepsjongens van Bontekoe.


Op 21 oktober 2006 is Paul Biegel op 81-jarige leeftijd overleden.

Over de illustrator

Fiel van der Veen (1945) is van huis uit grafisch vormgever.
Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, afdeling Grafische vormgeving. Illustreren betekent voor Fiel van der Veen ook altijd vormgeven, een boek moet door toepassing van typografie, lay-out en illustratie een homogeen geheel worden.


Fiel van der Veen heeft meerdere prijzen gewonnen, onder andere een Zilveren Penseel in 1988, de NIC Illustratie Jaarprijs in de categorie Boek: 1988 en 1997 en de Woutertje Pieterse Prijs in 2000.