Sinterklaas bestaat!

Bram van der Vlugt & Hollandse Hoogte

ISBN: 9789047705185 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 19,95

Bram van der Vlugt doet voor het eerst een boekje open over zijn ervaringen als Sinterklaas

Bram van der Vlugt, die vijfentwintig jaar lang onze Sinterklaas was op televisie, doet voor het eerst een boekje open over zijn ervaringen achter de schermen. De klazoloog vertelt kleurrijke verhalen die nog niet bekend zijn bij het publiek en geeft commentaar op een unieke verzameling foto’s van Sinterklaas in al zijn humeuren en temperamenten: nu eens in vol ornaat als de waardige figuur die hij is, dan weer in badpak op de hielen gezeten door paparazzi.

In 1986 mocht Van der Vlugt voor het eerst de functie vervullen van ‘vaste raadgever van Sinterklaas in televisieaangelegenheden’, zoals hij het zelf noemt. En hij heeft dat werk al die jaren met ongelooflijk veel plezier gedaan, tot en met 2010. Niet alleen bij de Intocht en het Sinterklaasjournaal, maar ook in De Club van Sinterklaas, Ik hou van Holland, de programma’s van Paul de Leeuw, in de Jaarbeurs en Ahoy, waar eigenlijk niet. Een keer of dertig per jaar is hij ‘achter de baard gekropen’, dus zeker 750 keer in totaal.

In dit boek komt onze Sinterklaastraditie in al zijn rijkdom en variatie voorbij: van de Goedheiligman uit vervlogen tijden tot de Sinterklaas die Van der Vlugt zelf maar al te goed kent. Het staat vol met kleurrijke foto’s die hij stuk voor stuk van deskundig en eigenwijs ironisch commentaar heeft voorzien. Sja, je bent klazoloog of je bent ‘t niet.

‘Sinterklaas bestaat! Geloof me maar. Als je aan mijn baard trekt zeg ik au.’- Sinterklaas

‘Al heel lang onderhoud ik een innig contact met Sinterklaas. Soms denk ik zoals hij denkt, soms praat ik door zijn mond, soms weet ik niet wie van ons beiden er eigenlijk aan het woord is.’- Bram van der Vlugt

Sinterklaas bestaat!

Algemeen

Recensies

‘Een mooi document dat iedere Sinterklaasliefhebber, van wie velen inmiddels volwassen, in zijn of haar kast moet hebben staan. Een prachtig boek, met mooie foto’s en goed leesbare tekst. Een glimlach wordt er gratis bijgeleverd, want Sinterklaas bestaat zit vol humor en geeft bovenal de zekerheid dat de oude man nog springlevend is en zoals het boek al stelt; inderdaad bestaat.’
— www.hebban.nl

Inkijkfragment

Over de auteur

Bram van der Vlugt (1934) was van 1986 tot 2010 onze Sinterklaas – zelf noemt hij dat ‘vaste raadgever van Sinterklaas in televisieaangelegenheden’. Niet alleen bij het Sinterklaasjournaal, maar ook in De Club van Sinterklaas, Ik hou van Holland, de programma´s van Paul de Leeuw, de Jaarbeurs en Ahoy. Hij acteert al meer dan vijftig jaar op toneel, bij radio en tv en in films. In 2000 ontving hij de Louis d´Or voor zijn rol in het stuk Kopenhagen van Michael Frayn.


foto: Babel Hogervorst

Over de illustrator