Van kop tot staart

Hans Post & Dieter Schubert

ISBN: 9789056374099 | Uitvoering: Gebonden | Prijs: € 24,95

Talloze weetjes en interessante feiten over het rijk der dieren

De dierenwereld blijft verbazen. Hans Post, jarenlang werkzaam in Diergaarde Blijdorp, neemt je mee in het rijk der dieren en verrast je met talloze weetjes en interessante feiten. Wist je bijvoorbeeld dat een glimworm haar achterlijf als een lampje kan laten gloeien om een partner te lokken? Dat ooievaars als het heel warm is soms over hun poten poepen om af te koelen? En dat een hyena kan lachen?

Van kop tot staart

Lemniscaat natuurlijk!

Inkijkfragment

Over de auteur

Hans Post werd geboren in Vlaardingen op 13 mei 1959. Tijdens zijn studie voor onderwijzer liep hij stage bij de educatieve dienst van Diergaarde Blijdorp; dat wil zeggen bij het Natuurhistorisch Museum dat toen nog in Blijdorp was gevestigd. Inmiddels is het Natuurhistorisch Museum al weer vele jaren weg uit Blijdorp en vestigde zich zelfstandig in Rotterdam.


Na zijn stage werkte Hans Post ruim twintig jaar in verschillende functies in Blijdorp. Hij gaf les aan talloze groepen leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs, hield zich met vormgeving bezig en hielp mee bij tentoonstellingen. In Blijdorp werd hij hoofd van de educatieve dienst en kwam in het Managementteam. Daarnaast zat hij in de redactie van TamTam, het jeugdblad van het Wereld Natuurfonds.


Na de opening van het Oceanium is hij weggegaan bij Blijdorp en richtte zich op andere dingen. Hij schreef Van kop tot staart, dat werd geïllustreerd door Ingrid en Dieter Schubert. Samen met Kees Heij verkende hij Indonesië op zoek naar een mogelijk uitgestorven vogel en samen richtten ze de Stichting M&P WILCON ecoguide Fund op: een stichting die natuurbeschermingsprojecten op de Molukken ondersteunt.


In 2001 ging Hans Post werken bij de Gemeente Rotterdam als beleidsadviseur. Enkele jaren later werd hij hoofd van het directie bureau bij de dienst Jeugd Onderwijs en Samenleving. Naast zijn werk schrijft hij boeken en werkt aan de schelpencollectie van het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam. Ook reist hij graag; het liefst naar verre landen.

Over de illustrator

Dieter Schubert (Oschersleben, 1947) groeide op in Oost-Duitsland. Toen hij vijf jaar was, vluchtten zijn ouders samen met hem en zijn jongere zus op eerste kerstdag naar het Westen. Dieter wilde eigenlijk van kleins af aan alleen maar tekenen. Zijn eerste woorden waren niet voor niets ‘Buch und Bei (Bleistift)’, boek en potlood, en hij maakte op zijn zevende zijn eerste olieverfschilderij. Zijn ouders vonden het prachtig, maar Dieter moest eerst een beroep leren voordat hij naar de Kunstacademie mocht gaan. Hij kon immers ook heel goed met cijfers omgaan. Zo leerde Dieter eerst een vak bij een grote handelsonderneming. Wat was het een opluchting toen hij een paar jaar later toegelaten werd op de Kunstacademie! In het laatste studiejaar leerde hij Ingrid kennen en nadat ze allebei hun examen hadden gehaald besloten ze samen naar een andere stad te gaan. Berlijn of Hamburg? Het werd Amsterdam. 


Waar Ingrid altijd wilde illustreren, droomde Dieter eigenlijk van een carrière in de vrije kunst. Ook op de Rietveld Academie in Amsterdam wilde hij verder in die richting, en hij interesseerde zich daarnaast in beeldhouwen. Maar toen Ingrid besloot naar de illustratieklas te gaan, duurde het niet lang voordat Dieter van plan veranderde. Het eerste prentenboek dat hij samen met Ingrid maakte, kwam eigenlijk voort uit een grap: hun tekenleraar Piet Klaasse vond dat het duo zo goed kon visualiseren voor kinderen. Het prentenboek dat ze naar aanleiding van die opmerking maakten, Er ligt een krokodil onder mijn bed!, werd niet alleen uitgegeven door Lemniscaat, maar verscheen meteen in veertien landen tegelijk.


Pas tijdens het maken van Er ligt een krokodil onder mijn bed! merkten Dieter en Ingrid dat ze heel goed samen aan een project kunnen werken. Sindsdien maken ze al meer dan dertig jaar samen prentenboeken en voorleesbundels. Wie precies wat doet, weet niemand. Wel is Dieter de nauwkeurige, degene die ervoor zorgt dat er geen slordigheden in het werk ontstaan. Maar het illustratorenechtpaar werkt nauwkeurig samen aan ieder boek, van het ontstaan tot het idee tot het uitwerken van elkaars aanvullingen. Nog steeds zijn schilderen en beeldhouwen Dieter’s passies, en sinds kort ook fotografie. Maar zodra er een mooi verhaal ontstaat, beginnen de vingers te kriebelen…


Niet alleen in Nederland zijn er vele fans van de Schuberts, zoals ze soms liefdevol genoemd worden, de miniheks op discoschoenen en de norse zeerover met watervrees vonden hun weg naar kinderkamers overal ter wereld. De prentenboeken bereiken vooral grote oplagen in onder meer Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Amerika, Japan en China.


Ingrid en Dieter zijn geadopteerd door de Kinderboekwinkel in Amsterdam, door De Utrechtse Kinderboekhandel in Utrecht en door Boekhandel Marsman in Emmeloord. In deze winkels kunnen ze je alles over hen vertellen en misschien loop je na een bezoekje wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!


Bron: Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd van Joukje Akveld